Ukrán válság

2022.10.20. 06:44

Mielőbbi javításra szorul az elhibázott brüsszeli szankciós politika

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint kérdés, hogy a gyenge lábakon álló Európai Unió meddig képes támogatni Ukrajnát.

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Miközben az Európai Parlament (EP) képviselőinek nagy része további fegyverszállításokat szorgalmaz és a szankciókban látja a háború lezárásának megoldását, mi a kezdetektől fogva a békés rendezést támogatjuk. Meggyőződésünk, hogy ez emberéleteket mentene meg, továbbá az EU és polgárainak érdekét szolgálná – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bocskor Andrea.

Eredménytelen szankciók

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az előttünk álló tél nehéz időket hoz, az elkerülhetetlennek látszó gazdasági válság és energetikai krízis pedig gyengíti az Európai Uniót és a tagállamokat is. – Kérdéses tehát, hogy egy gyenge lábakon álló uniónak meddig lesz lehetősége támogatást nyújtani Ukrajnának – mutatott rá. Az elmúlt fél év ugyanis bebizonyította: 

a brüsszeli energiaszankciók nem vezettek eredményre, sőt rontották egész Európa helyzetét, ennek negatív következményei pedig főként a gazdaságot és a családokat sújtják.

Brüsszeli boszorkányüldözés

A kárpátaljai politikus szerint, bár Magyarország történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre azzal, hogy segíti az Ukrajnából érkező menekülteket, vannak olyan európai parlamenti képviselők, akik a mai napig nem csupán megkérdőjelezik, hanem álhírekkel, hamis információkkal keltik Magyarország rossz hírét. 

Bocskor Andrea szerint a balliberális képviselők mindent elkövettek annak érdekében is, hogy az EP elindítsa Magyarország ellen a hetes cikkely szerinti eljárást, amely egyelőre még eredménytelenül húzódik, a tagállami vezetők egyeztetései ugyanis nem az EP álláspontjának irányába mutatnak. 

Ukrajnának bizonyítania kell

Bocskor Andrea végül Ukrajna tagjelölti státusáról is beszélt. Üdvözölte, hogy Ukrajna megkapta a tagjelölti státust, amely hét feltétel végrehajtásához van kötve. A képviselő ugyanakkor kiemelte: 

az Ukrajnára vonatkozó követelmények közül számára a legfőbb prioritást a nemzeti kisebbségekre vonatkozó feltétel jelenti, amely rögzíti, hogy mielőbb fejezzék be és megnyugtató módon rendezzék a nemzeti kisebbségeket érintő jogszabályok reformját, 

összhangban a Velencei Bizottság ajánlásaival, és fogadjanak el azonnali és hatékony, a jogbiztonságot szavatoló végrehajtási mechanizmusokat. 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában