Munkács

2022.10.25. 13:05

Felavatták a ledöntött turul helyére kerülő ukrán nemzeti címert

Az eseményen Andrij Baloga polgármester Magyarországot is bírálta.

A munkácsi várból eltávolított turulszobor

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bereczky Tamás

Búskomor, csepergő esőben avatták fel az ukrán nemzeti címerként szolgáló háromágú szigonyt, az úgynevezett „trizubot” a turulmadár helyén kedden Munkácson - számol be róla a Magyar Nemzet. Az ukrán nemzeti kiscímernek még saját talapzat sem jutott, hanem az eltávolított eredeti emlékmű elválaszthatatlan részét képező obeliszk tetejére került. 

Az avatáson elhangzott, a mai esemény Munkács városa történetének aranylapjaira kerül és magas politikai kultúráról tanúskodik mindaz, ami történik. Andrij Baloga polgármester avatóbeszédében az orosz–ukrán háborúról elmondott véleménye után arról beszélt, hogy 

Kárpátalján tiszteletben tartják az itt élő nemzeti kisebbségek múltját és kultúráját, de ez a fajta tolerancia nem jelenti azt, hogy számukra mindent szabad.

Miközben megköszönte Ukrajna szomszédjainak az országnak nyújtott segítséget, Magyarországot – amelyik több százezer ukrán menekültet fogadott és történetének legnagyobb humanitárius segélyprogramját hajtja végre az ukrán emberek megsegítése céljából – kihagyta a felsorolásból. A hála és köszönet szavai helyett inkább kritikával illette Magyarországot, felszólította Budapestet, ne adja el magát az orosz érdekeknek.

Az viszont akár jelzésértékűnek is tekinthető, hogy sem Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, sem pedig Viktor Mikita, a megye katonai kormányzója nem vett részt az eseményen. 

Az említett politikusok korábban elsietett döntésnek nevezték a turul eltávolítását, illetve elismerték, hogy az ügy nem tesz jót Kárpátalja nyugalmának. 

A polgármester posztjában látható, hogy néz ki a turul helyén felállított ukrán címer:

Ismert: megdöbbentő és megmagyarázhatatlan támadás érte a munkácsi városvezetés részéről a kárpátaljai magyar közösséget. A helyi önkormányzat végrehajtó bizottságának döntésére hivatkozva Andrij Baloga polgármester elrendelte a munkácsi vár magaslatán álló turulos emlékmű elbontását, amit barbár módon, az alkotást szétfűrészelve azonnal meg is tettek. 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában