Sokan felháborodtak

2022.10.04. 12:05

Berlinben nyitja meg kapuit az első németországi LMBTQ óvoda

A pedagógusoknak vagy a leszbikus és meleg közösség tagjainak kell lenniük, vagy nagyon jó ismeretekkel kell rendelkezniük erről a közösségről.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hol máshol nyílna meg Németország első LMBTQ óvodája, mint Berlinben, amely a sokszínűség és a befogadás európai fővárosának hirdeti magát. A pedagógusoknak vagy a leszbikus és meleg közösség tagjainak kell lenniük, vagy nagyon jó ismeretekkel kell rendelkezniük erről a közösségről. Ők fogják majd megtanítani az 5-6 éves gyerekeket arra, hogy milyen életet élnek a homoszexuálisok, a leszbikusok, a transzneműek és az interszexuálisok. A projektet a Berlini Meleg Tanácsadó Szolgálat kezdeményezte, amely egy többgenerációs házat szeretne napközi otthonná alakítani – írja cikkében a V4NA.

Önmagában a mi koncepciónk ugyanaz, mint más napközi otthonoké. De a queer életmódot sokkal láthatóbbá kell tenni a gyerekek számára, például olyan könyvek által, amelyekben két férfi szerelmes lesz, és nem csak herceg és hercegnő

mondta egy lapinterjúban Marcel de Groot ügyvezető igazgató, aki szerint mindez megkönnyítené az óvodás gyerekek számára, hogy felismerjék és felvállalják a homoszexualitásukat. Az intézményben egyébként a tervek szerint 93 gyereknek biztosítanak helyet, ebből több mint hatvan férőhely már el is kelt.

Forrás: V4NA

A meleg és leszbikus óvoda azonban nem nyithatja meg kapuit anélkül, hogy ne lenne körülötte óriási botrány. A kezdeményező Berlini Meleg Tanácsadó Szolgálat igazgatótanácsában ugyanis helyet kapott a 86 éves Rüdiger Lautmann is, akit „a pedofília szószólójaként” emleget a sajtó és a közvélemény. Lautmann tagja volt a Humánus Szexualitás Munkacsoportnak, amely 1997-ben kiadta a „Gyermek és szexualitás” című értekezést, amelyben a következő olvasható:

Az ember kénytelen óva inteni a gyermekek és felnőttek közötti szexualitástól, még akkor is, ha alapvetően helyesli azt.

Lautmann emellett 1979-ben részt vett egy olyan indítványban is, amely azt akarta kierőszakolni, hogy ne legyen büntethető az, aki 14 év alatti gyermekek ellen követ el szexuális cselekményeket.

De Groot ügyvezető igazgató ezeket az aggályokat pusztán azzal próbálta elhallgattatni, hogy – állítása szerint – Lautmann nem vesz részt közvetlenül az óvoda napi ügyeiben, ezért feleslegesnek tartja az aggodalmat.

Rüdiger Lautmann egyébként nagyon közel áll a Zöldek nevű kormánypárthoz. A Zöldek delegálja a kabinet megbízottját, Sven Lehmannt, akit idén neveztek ki a szexuális és nemi sokszínűség elfogadásáért felelős szövetségi kormánybiztosnak. Lehmann úgy véli, hogy a kinevezése egy igazi forradalom, amire azért volt nagy szükség, mert Németország jócskán elmarad az LMBTQ-emberek jogaiért folytatott harcban.

a szövetségi kormány megmutathatja, mennyire fontosak számára az LMBTQ-jogok

– mondta a kormánybiztos, aki egyébként a családügyi tárca berkeiben dolgozik. A zöldpárti politikus hozzátette, hogy az egyik fő célja az, hogy Németország úttörővé váljon a sokszínűség elfogadásában.A kormánybiztos egyik javaslata szerint

a családjognak is végre frissülnie kell, és hozzá kell igazodnia a társadalmi valósághoz, mert a családok sokfélék, és nem mindig anyából, apából és gyermekből állnak. Ezért a leszbikus anyákat egyenrangúvá tesszük a heteroszexuális párokkal a származás jogán

– vázolta terveit Lehmann, aki szerint „a sokszínűség szabadabbá és ezáltal erősebbé teszi a társadalmat”. De Lehmann az oktatást is átalakítaná: tervei szerint például már az óvodások is felvilágosítást kapnának a szexuális és nemi sokszínűségről.

Alapvető fontosságú, hogy több oktatást és több információt vigyenek be a sokszínűségről az óvodákba, iskolákba és a tanórán kívüli ifjúsági munkába is. Fontos olyan klímát teremteni ezekben a létesítményekben, amelyekben a sokféleség magától értetődő. Ehhez jól tájékozott oktatási szakemberekre van szükség

– mondja Lehmann, aki 20 éve él homoszexuálisként. Nemrég egyébként komoly botrányba keveredett a zöldpárti politikus, amikor egy tinédzser lány anyukája az Emma című magazinban nyílt levelet írt neki. A nő aggodalmát fejezte ki Lehmann célkitűzései miatt, főként azt találta aggasztónak, hogy

14 éves kortól lehetővé tenné a nemátalakító műtéteket a szülői beleegyezés nélkül is. Azt kérte Lehmanntól, hogy „ne engedje, hogy 14 évesek ilyen mélyreható döntéseket hozzanak a teljesen bizonytalan élethelyzetükben a szüleik nélkül, akiket a média is félrevezet”.

Stefanie Moers egyébként hangsúlyozta, hogy baloldali szimpatizáns, és a kormányzó Szociáldemokrata Párt tagja és támogatja a sokszínűséget és a másság elfogadását, mégis arra figyelmeztetett, hogy az LMBTQIA+ propagandája megzavarja a fiatal lányok identitását. „Nagyon meglepődtem, amikor a lányom elmondta, hogy a felső tagozatos osztálytársai milyen könnyen nevezik magukat pánszexuálisnak, biszexuálisnak, homoszexuálisnak, és több diák transzszexuálisnak is” – fejtette ki.

Az anyuka úgy vélte, hogy a média „hihetetlen mértékű bizonytalanságot okoz, ami ellentétes a serdülőkori fejlődéssel. Ezek a gyerekek nem megtalálják, hanem elveszítik magukat, emiatt sok útmutatásra és támogatásra van szükségük.

Ezért fontos, hogy a szülőket soha ne hagyjuk ki az olyan tervekből, amelyek ilyen mélyen beavatkoznak a gyermekek személyes és pszichológiai fejlődésébe. A szülők nagy többsége szereti a gyermekeit, a legjobbat akarja nekik, és jobban ismeri a gyermekeit, mint bármelyik terapeuta vagy tanár. Véleményem szerint ez napjainkban egyre inkább figyelmen kívül marad. Nem a szülők jelentik a problémát, az esetek 90 százalékában még mindig ők a megoldás

– írta Stefanie Moers a magazinban. A nő azt is kérte a kormánybiztostól, hogy a családügyi tárca megbízottjaként ne csak a transzneműek és a melegek jogaiért dolgozzon, hanem minden fiatalért tegyen valamit.

Nem kellett sokat várni a queer ügyekért felelős politikus válaszára. Sven Lehmann személyes támadásként élhette meg a nyílt levelet, a válaszában ugyanis sértő megjegyzéseket tett az anyukára.

A szöveget akár evangélikus keresztények és polgári fasiszták is írhatták volna

– fogalmazott Sven Lehmann a közösségi oldalán, majd hozzátette: „Egyszerűen abszurd” arra kérni a queer biztost, hogy gondoskodjon heteroszexuális gyerekekről.

Forrás: V4NA

Az emberek felháborodtak a zöldpárti államtitkár válaszán. „Most úgy tűnik, hogy aki nem ért veled egyet, az fasiszta. E felháborító vád miatt, Herr Lehmann, azonnal le kellene mondania!” – írta akkor egy felhasználó a Twitteren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában