Csalást kiáltanak

2022.09.22. 06:30

Nem tud belenyugodni az időközi választások vereségeibe a Momentum

A frissen parlamentbe került párt három budapesti önkormányzati képviselői helyét is elbukta időközi választásokon, annak eredményeként, hogy politikusaik átültek az Országgyűlésbe. A vereségeket azonban nem igazán tudják megemészteni, választási csalásokról beszélnek.

Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke felszólal pártja tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Momentumot sem kerülték el az időközi önkormányzati választásokon elszenvedett ellenzéki kudarcok. Ismert, a baloldali vezetésű Budapesten az április óta megtartott tizenhárom választás közül tíz helyen a baloldal elbukta korábban megszerzett helyeit, ez alól nem jelentettek kivételt a Momentum politikusai sem. A frissen parlamentbe került párt politikusai a vereségek után rendre választási csalást kiáltanak – írja a Magyar Nemzet.

Az első kudarc július 31-én érte a pártot, ekkor Budafokon tartottak időközi önkormányzati választást.

 A XXII. kerület 6. számú önkormányzati egyéni választókerületében a 2019-ben még győzelmet arató Tóth Endre ugyanis az országgyűlési választásokon is elindult, és egyéni mandátumot szerzett. Ezt követően lemondott az önkormányzati képviselőségről, a helyére egykori munkatársát, Kapitány Alexandrát jelölte. A momentumos politikusjelölt végül tíz szavazattal kapott ki a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Krieger Krisztinától, aki 1998 óta önkormányzati képviselő a kerületben.

A helyi Momentum vezetője, Havasi Gábor az eredmény megszületése után a kerületi fideszes polgármestert kezdte támadni, aki szerinte jogtalanul kampányolt a fideszes jelölt mellett. 

Nem kellett sokat várni a Momentum újabb vereségére. Szeptember ­11-én az I. kerületben is időközi választást kellett tartani, itt a párt elnöke, Gelencsér Ferenc nyergelt át a törvényhozásba listás mandátumának köszönhetően.

A pártelnök helyett itt is egy egykori munkatársat (Gelencsér korábbi titkárnőjét) indította a Momentum.

Korsós Borbála hatvan szavazattal kapott ki a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Fazekas Csillától.

A jelölt arra panaszkodott a baloldali portálnak, hogy az általa augusztus elején megkapott kerületi névjegyzékhez képest egy ingatlanban a Fidesz ifjúsági szervezetéhez köthető magyar állampolgárok létesítettek lakcímet. A Korsósék által fidelitasosként azonosított személyek a Momentum közlése szerint húszan jelentkezhettek be a kerületbe, és azt is tudni vélik, hogy kire szavaztak. Jól látható, hogy a végeredményt a momentumos politikusok feltételezései sem befolyásolták volna, azonban a helyi választási bizottságnál panaszt tettek.

A baloldali önkormányzat jegyzője által vezetett bizottság nem talált semmi törvénysértőt, de Gelencsér Ferenc és Korsós Borbála fellebbezett. 

Csaknem kegyelemdöfést kapott múlt vasárnap a XI. kerületben a Momentum, itt ugyanis két helyen is időközi választást kellett kiírni; Orosz Anna egyéni képviselő lett, Bedő Dávid pedig a Gyurcsány-listán jutott be a parlamentbe.

A kettőből az egyik helyet itt is elbukták (Lágymányoson Orosz Anna utódjának a fideszes Jankó Istvánt választották), de erről a párt vezető politikusai nem számoltak be.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában