Kapcsolatok

2022.09.12. 13:46

Magyarország a lehetőségek és a jövő földrészét látja Afrikában

Hazánk elsősorban nem a veszélyek, hanem a lehetőségek és a jövő földrészét látja Afrikában, és arra törekszik, hogy tiszteleten alapuló, kölcsönös érdekeket szolgáló együttműködéseket alakítson ki a földrész országaival – mondta Azbej Tristan.

Az a segítség hatékony, "amit ésszel adunk, nem csak szívvel"

Forrás: hungaryhelps.gov.hu

Magyarország látja azokat a kihívásokat és veszélyeket, amelyekkel Afrika szembenéz. A gazdasági fejlődés lassú üteme, az élelmiszerválság, a fegyveres konfliktusok, a vallási üldöztetés, a természeti katasztrófák és a klímaváltozás mind olyan kihívások, amelyekre megoldást kell találni – mondta az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár a Magyar-Afrika Hét megnyitóján.

A megoldás keresése Magyarország nemzeti érdeke is, az elmélyülő válságok ugyanis emberek tízmillióit indíthatják el Európa és Magyarország irányába. Európa biztonságának külső védvonala Afrikában van

 – emelte ki.
A kormány arra törekszik, hogy tiszteleten alapuló, kölcsönös érdekeket szolgáló együttműködést építsen ki a kontinens országaival, legyen szó külgazdasági, kereskedelmi, oktatási, kulturális, humanitárius együttműködésről, vagy a hitük miatt üldözött keresztények megsegítéséről.

A mi partnerségünk nem a gyarmattartó politikát követi, a leereszkedő, odavetett segélyezés politikáját, mert az nem járul hozzá a tartós fejlesztéshez, csak fokozza a térség rászorultságát. 

A térségben megjelent az ideológiai gyarmatosítás, amikor "a nyugati liberális szervezetek és kormányok" a segélyezési programokon keresztül erőltetik rá az afrikai társadalmakra saját világképüket. 

A nyugat követeli a hagyományos afrikai emberkép és családfelfogás elvetését és a genderideológia elfogadását. Ezt Magyarország elutasítja, mert ellentmond a tisztelet, a szubszidiaritás és a szolidartitás elveinek 

– hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar modell az egymásra utaltságból indul ki, abból, hogy Afrika közel van, közelebb, mint gondolnánk. Szükségünk van déli szomszédságunkban egy biztonságos, stabil és felvirágzó Afrikára, ezért szívügyünk a kontinens helyzete és jövője – szögezte le.

Azbej Tristan az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár Afrikában
Forrás: Facebook/@hungaryhelpsprogram

Felhívta a figyelmet arra, Magyarország nem tudja és nem is akarja meghatározni, milyen megoldásokra van szüksége az afrikai partnerországoknak, ezért inkább a helyi közösségeket támogatja a humanitárius segítségnyújtással és a külgazdasági kapcsolatok kiterjesztésével, hogy azok a saját igényeik szerint dönthessenek erről. 

Minden támogatás hozzájárul, hogy Afrika a jövő kontinense legyen és Magyarország számára ne a migrációs fenyegetést jelentse, hanem a külgazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatépítés szinte kimeríthetetlen lehetőségét 

– jelentette ki.

Hölvényi György, az Európai Parlament Fejlesztési Szakbizottságának néppárti szakmai vezetője és a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete arról beszélt, nagyon fontos összehozni az Afrikáért tenni akaró szervezeteket. 

HÖLVÉNYI György
Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament Fejlesztési Szakbizottságának néppárti szakmai vezetője és a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete beszédet mond  a Magyar-Afrika Hét megnyitóján
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A szép elgondolásokat konkrét cselekvéssé kell formálni, ehhez pedig elengedhetetlen az érintettek szoros együttműködése. Mindenki szerepet vállalhat ebben, és terjeszteni kell az adás és együttműködés kultúráját.

A politikus szólt arról is, Magyarország felismerte, hogy az egyházaknak, felekezeteknek megkerülhetetlen szerepük van Afrikában, és ezt a döntéshozóknak figyelembe kell venniük a támogatások megszervezésénél

– emelte ki Hölvényi György

HÖLVÉNYI György; AZBEJ Tristan
Afrika stabilitása nélkül Európa fejlődése sem lesz fentartható sokáig
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

France Mutombo, a Magyar-Afrika Hetet szervező Afrikáért Alapítvány elnöke, a Kongói Demokratikus Köztársaság tiszteletbeli konzulja megnyitójában kiemelte a nemzetközi együttműködés, fejlesztés és humanitárius együttműködés fontosságát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy csak az a segítség hatékony, "amit ésszel adunk, nem csak szívvel". Meglátása szerint Afrika fejlődéséhez több szolidaritásra és szeretetre van szükség.

Afrika nagyon sok mindent adott a világnak, és most szükség van arra, hogy őt karolják fel. Fontos Afrika stabilitása, enélkül nem lesz stabil világ, Európa. Afrika stabilitása nélkül Európa fejlődése sem lesz fentartható sokáig, és amíg nem kap Afrika segítséget a talpra álláshoz, "addig Európa veszélyben van"

 – hangsúlyozta. 

A Magyar-Afrika hét főszervezője a húszéves Afrikáért Alapítvány, amely ezzel a rendezvénnyel ünnepli alapítását. Az alapítvány célja, hogy hidat képezzen Afrika és Magyarország között. A rendezvénysorozat keretében hétfőn a nemzetközi fejlesztések és a humanitárius segítségnyújtás áll a központban, kedden és szerdán a gazdasági napokat tartanak, csütörtökön pedig az oktatás és tudomány kerül fókuszba. Kísérőrendezvényként egész héten kulturális programok várják az Afrika iránt érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában