Globalista beavatkozás

2022.09.13. 07:10

Hamarosan nyomozhatnak Márki-Zayék ügyében

Csalás és pénzmosás gyanújával indulhat nyomozás Márki-Zay Péterék amerikai pénzei miatt. Az Állami Számvevőszék már vizsgálja, hogy jutott-e a Mindenki Magyarországa Mozgalom által gyűjtött külföldi támogatásból a pártokhoz. Nem Márki-Zay Péter azonban az egyetlen baloldali politikus, akinek a mozgalma tisztázatlan pénzekkel kerül összefüggésbe: Karácsony Gergely mozgalmát is támogathatta az amerikai Action for Democracy – írja a Magyar Nemzet.

Márki-Zay Péter

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

Csalás és pénzmosás miatt indulhat nyomozás a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom amerikai finanszírozása ügyé­ben.

Mint ismert, Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében augusztus végén számolt be arról, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Azt is elárulta, hogy az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől, és a forrásokat a tengerentúlon sokan adták össze. A volt miniszterelnök-jelölt arról is beszélt az interjúban, hogy ennek segítségével tudták kifizetni a kampány utolsó számláit.
 

A külföldi pénzek kapcsán végül a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen, amely a dokumentumot a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak küldte meg, tőle pedig a Nemzeti Nyomozó Irodához kerültek az iratok. Az ORFK kommunikációs szolgálata megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyben feljelentéskiegészítést rendelt el. Ez annyit jelent, hogy a rendőröknek harminc napjuk van arra, hogy döntsenek a nyomozás megindításáról vagy a feljelentés elutasításáról.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a Karc FM-nek elmondta, az Állami Számvevőszék már vizsgálja, hogy jutott-e a Mindenki Magyarországa Mozgalom által gyűjtött külföldi támogatásból a pártokhoz.

Az alkotmányjogász úgy vélekedett, szinte lehetetlen szétválasztani a baloldali pártokat és az általuk támogatott Márki-Zay Péter mögött álló egyesületet, ezt azonban az Állami Számvevőszék vizsgálata fogja majd kideríteni.

Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy Márki-Zay Péter az áprilisi választási vereséget követően azt mondta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájáról a központi kampányt működtették.

Nem Márki-Zay Péter azonban az egyetlen baloldali politikus, akinek a mozgalma tiltott pénzekkel kerül összefüggésbe.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában