Kiszolgáltatottság

2022.08.05. 11:40

Soros embere az egyik legnagyobb földtulajdonos Ukrajnában

Az amerikai oligarchák felvásárlási szándéka nem új keletű dolog, hiszen Soros György azt nyilatkozta 2015-ben a Der Standardnak, hogy 1 milliárd dollárt tenne benne az ukrán mezőgazdaságba és az infrastrukturális projektekbe. A kisbirtokosok és az ukrán földművesek nem tavaly július 1-től váltak kiszolgáltatottá többek közt az amerikai multiknak és az oligarcháknak, hanem már jóval korábban.

Ugyanis bár eladni nem lehetett a földbirtokot, de bérbe adni viszont igen, ami azt is jelentette, hogy sok esetben már csak papír szerint volt a kisgazdáé a földtulajdon, akik képtelenek voltak önállóan megművelni a parcelláikat. Emiatt pedig „százasával vásárolták fel a hektárokat, és mára kialakult a termőföld feketepiaca" - mondták el szakértők.

Vagyis már a tavalyi földreformot megelőzően a nagyvállalatok befolyása alá kerültek az értékes ukrán termőföldek, akik aprópénzért cserébe használták azt.

Egyes értesülések szerint már ebben az időben a tízmillió hektárnyi területből legalább ötmilliót illegálisan privatizáltak. Más megállapítások szerint pedig tíz magáncég irányította az ukrán mezőgazdasági piac 71 százalékát.

Ezek között az ukrán oligarchia mellett olyan multinacionális vállalatok is vannak, mint az Archer Daniels Midland (ADM), a Bunge, a Cargill, a Louis Dreyfus és a kínai állami tulajdonú COFCO cég.

Vagyis nemcsak az USA, hanem Kína is érdekeltséget szerzett a földekben.

2021-ben a Large Scale Agriculture nevű oldal összegyűjtötte a tíz legnagyobb mezőgazdasági földhasználót, a lista szereplői meglehetősen sokfélék.

Átnézve ezeket a cégeket az látszik, hogy a tízből három erős Soros-féle, illetve amerikai kötődéssel bír. A harmadik helyen álló, mintegy 370 ezer hektáron gazdálkodó, baromfihús-termeléssel foglalkozó Mironivsky Hliboproduct (MHP) Ukraine vezetője az a Yuriy Kosiuk, akit Petro Porosenko elnök a tanácsadójává nevezett ki 2014-ben. Mint ismert, Porosenko kiváló kapcsolatot ápolt Soros Györggyel, még ki is tüntette a spekulánst az elnöksége alatt.

Viszont Kosiuk közvetlenül is kapcsolódik Soros ukrán hálózatához, hiszen részt vett az „Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivataláról" szóló törvénytervezet kidolgozásában – több más Soros-szervezettel (így az International Renaissance Foundationnel, illetve a Transparency Internationallel) közösen.

A New Century Holding nevű amerikai cég leányvállalatán, az Agroprosperisen keresztül hatalmas területen termeszt növényeket Ukrajnában. Az NCH vezetői, George Rohr és Maurice Tabasinik nem sokkal a Szovjetunió összeomlása után kezdtek el befektetni Oroszországban és Kelet-Európában. És persze alaposan kihasználták a privatizáció nyújtotta lehetőségeket. Az NCH székhelye New Yorkban található, emellett további tíz helyi irodával működnek Kelet-Európában és Dél-Amerikában.

Szintén érdekes az Epicentr Agro nevű mezőgazdasági holding, amit egy házaspár vezet. Ez a bizonyos házaspár jó kapcsolatot ápolt a Soros Györggyel szintén kiváló viszonyban lévő Viktor Juscsenkóval. A volt elnök 2009-ben személyesen nyitotta meg a hipermarket-láncolat egyik üzletét. Sőt, állítólag Viktor Juscsenko rendszeres vásárlója volt az üzletnek.

Oleksandr Gerega, a tulajdonos szintén politizál, hiszen a Jövőért (For the Future) nevű párt parlamenti képviselője. A pártot közvetlenül Ihor Kolomojszkij oligarcha támogatja. Kolomojszkij neve onnan csenghet ismerősként, hogy ő Zelenszkij fő szponzora. Geregát nem kerülték el a botrányok: lebukott azzal, hogy nem jelentett be két villát. A titkolózás miatt börtönbüntetés fenyegeti, továbbá offshore-ügye is van. Felesége, Galyna Gerega pedig 2012 és 2014 között a kijevi városi tanács titkára, azaz Kijev polgármestere volt.

Tehát az ukrán kisgazdák kiszolgáltatottságát és az amerikai érdekcsoportok előrenyomulását csak tetézte az országban tavaly elindított privatizáció.

A teljes cikket itt olvashatják

Borítókép: illusztráció/ukrán gazda felügyeli a betakarítást

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában