Súlyos számok

2022.08.31. 07:32

Majdnem minden negyedik brit azt tervezi, hogy nem fog fűteni télen a magas energiaárak miatt

A friss közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek több mint tíz százaléka hitelt tervez felvenni a rezsiköltségek kifizetésére.

Brutális rezsiszámlák érkezhetnek majd a brit családokhoz

Fotó: Shutterstock

A V4NA Hírügynökség értesülése szerint a britek mintegy 23 százaléka azt tervezi, hogy idén télen nem kapcsolja be a fűtést a magas energiaárak miatt, az arány a 18 év alatti gyermekes szülők körében pedig még magasabb, 27 százalékos – ez derül ki a Liberális Demokraták által megrendelt, múlt héten befejezett közvélemény-kutatásból, amelyet a The Telegraph szemlézett.

A 2000 brit felnőtt megkérdezésével elvégzett felmérésben a válaszadók 69 százaléka mondta azt, hogy kevesebbet kapcsolná be a fűtést. 

A megkérdezettek 11 százaléka úgy nyilatkozott, hogy megugrott energiaszámláinak rendezéséhez hitel felvételét tervezi. A 18 év alatti gyermeket nevelők körében ez az arány is nagyobb, 17 százalék.

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal nemrég közölte, hogy a földgáz ára az országban csaknem 96 százalékkal emelkedett a júliusig tartó egyéves időszakban, míg a villamos energia ára 54 százalékkal.

A Deutsche Bank elemzése szerint az Egyesült Királyságban a gáz és a villamos energia éves, átlagos fogyasztói árinflációja az előrejelzések szerint idén 80 százalék lesz, miközben az eurózóna országaiban ugyanez az arány átlagosan 40 százalék.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) vezetői az emelkedő megélhetési költségek és az energiaárak növekedése miatt korábban humanitárius válságra figyelmeztettek. Szerintük ugyanis sokan megbetegedhetnek ezen a télen, mivel többeknek kell majd azt a szörnyű választást meghozniuk, hogy élelmiszerre vagy rezsire költik a pénzüket.

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában