Honvédelem

2022.08.18. 19:44

Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre a magyar kormány

Magyarország továbbra is a béke pártján áll a jelenlegi külpolitikai helyzetben, de a békéhez erő kell, az erőt pedig haditechnikáink és katonáink garantálják – mondta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál megnyitóján a székesfehérvári Zichy Ligetben 2022. augusztus 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A magyar kormány Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre; Magyarország továbbra is a béke pártján áll a jelenlegi külpolitikai helyzetben, de a békéhez erő kell, az erőt pedig haditechnikáink és katonáink garantálják – mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Székesfehérváron.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a székesfehérvári Fricsay Richárd regionális katonazenekari fesztiválon, a város Zichy ligetében arról beszélt, hogy a királyok városában 8. alkalommal köszönthetik a regionális katonazenekari fesztivált.

Hozzátette, hogy nem is lehetne méltóbb helyszíne a rendezvénynek, mint Székesfehérvár, a magyar hadtörténelem kiemelkedő települése, amely büszke katonaváros.

Nagyapám, Szalay Kázmér huszárhadnagy is e városba vonult be lóháton mint új helyőrségébe a 13. Jász-Kun Huszárezreddel 1912-ben Galíciából

– mondta a miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője kiemelte, hogy a magyar nemzet köztudottan katonanemzet, fegyverrel foglalt hazát és azzal is védte meg.

Hozzátette, hogy ez az az erő, amelyre a magyar honvédség fejlesztésekor a kormány épített, és mindez szellemi, erkölcsi tartalék katonáinknak.

Katonának lenni életre szóló hivatás

– hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Kitért arra, hogy katonazenészeinknek és katonazenekarainknak komoly történelmi hagyományuk van, a zene, a kürtök, a dobok, a trombiták hangja évszázadok óta társa a katonáknak.

Hozzátette, hogy a katonák békebeli mindennapjait végigkísérte a katonazene az ébresztőtől a takarodóig, és mindenhol ott voltak a zenekarok, ahol hadmozdulatok zajlottak. A hangszerek a végső búcsúnál is szóltak – jegyezte meg.

A miniszter köszönetét fejezte ki a magyar honvédség ott fellépő székesfehérvári, veszprémi, tatai és kaposvári helyőrségi zenekarainak, hogy megőrzik a katonazenét mint nemzeti értéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában