Viszonyítási pont

2022.08.05. 16:18

Deák Dániel: sokkot kapott a balliberális oldal

Orbán Viktorra az egész világ figyel, olyan viszonyítási pont lett, akihez képes szinte minden országban meghatározzák magukat a jobb- és a baloldalon – mondta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kifejtette, jobboldali fordulat esetén fontos ajtók nyílhatnak meg Magyarország előtt.

A balliberális oldal szabályosan sokkot kapott. Vegyes a kép: van, aki elismerően szólt, vannak, akik viszont továbbra is a már jól ismert lózungokat hangoztatják. Egy biztos: Orbán Viktorra az egész világ figyel, olyan viszonyítási pont lett, akihez képes szinte minden országban meghatározzák magukat a jobb- és a baloldalon – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, akit a csütörtöki dallasi miniszterelnöki beszédről kérdeztünk. A XXI. Század Intézet vezető elemzője azt mondta, 

Orbán Viktor ma a világ legsikeresebb konzervatív, jobboldali vezetője,

ezért támadja ilyen erővel őt a globális baloldal és ezért hívták meg az amerikai republikánusok Texasba, hogy tartson egy nyitóelőadást arról, szerinte hogyan lehetnek sikeresek a jobboldaliak a mai világban. Mint mondta, a beszéd hatalmas sikert aratott az Egyesült Államokban, több balliberális sajtótermék is elismerően szólt róla. Deák Dániel értékelése szerint a miniszterelnök megtalálta azt a stílust és hangot, amelyre rezonál az amerikai közönség, és megtalálta azokat a közös pontokat, amelyek összekötik a magyar és a tengerentúli jobboldali közösséget.

Fontos ajtók nyílhatnak Magyarország előtt

Természetesen a szélesebb geopolitikai mozgástérhez elengedhetetlen az, hogy az elkövetkezendő évek választásain jobboldali fordulat következzen be. Ha ez megtörténik, Magyarország előtt fontos ajtók nyílnak meg, rengeteg új lehetőséggel – mondta Deák Dániel. 

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a miniszterelnök beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy a jobboldalnak össze kell fognia. Ha ugyanis a balliberális oldalra tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy globális hálózatba szerveződve végzik a tevékenységüket, ami komoly versenyelőny számukra. Ez a balliberális hálózat működik a politika, a sajtó és a tudományos világ szintjén is, amely miatt meglehetősen összehangoltan működnek – mondta. Az elemző emlékeztetett, a miniszterelnök beszédében kiemelte azokat a témákat, amelyekben a jobboldal globális szinten egységes álláspontot képviselhet: a családtámogatás, a migráció elutasítása, a nemzetállamok erősítése és a genderlobbi ellenzése.

Esélyes jobboldali fordulat

Deák Dániel úgy vélekedett, ezt a jobboldalnak is el kell sajátítania, hiszen csak így tudnak szembeszállni a balliberálisokkal például a 2024-es EP-választáson. Ismertette: az Amerikai Egyesült Államokban meglehetősen népszerűtlen Joe Biden jelenlegi demokrata elnök és a demokraták sem állnak túl jól. Mint mondta, a novemberi félidős választásokon jobboldali fordulat jöhet a tengerentúlon, majd a 2024-es elnökválasztáson is jó esély van arra, hogy ismét republikánus elnöke legyen az Egyesült Államoknak. 

Jelen állás szerint a republikánus elnökjelöltségre Donald Trumpnak van a legnagyobb esélye, a fogadóirodák is őt jósolják. 

Európában viszont csak akkor van esélye a jobboldalnak, ha összefognak. Ez most az orosz–ukrán háború miatt nehézkessé vált, de ha Olaszországban szeptemberben nyer a jobboldal, akkor ez a kezdeményezés újabb lendületet kaphat. 2024 szerencsére még messze van, így az európai jobboldalnak még van ideje megszerveznie önmagát – zárta gondolatait az elemző. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában