Álszentség

2022.07.27. 08:51

Tusványosi beszéd: alaptalan a baloldal felháborodása

„Az álszentek tort ülnek a napokban: azok, akik az elmúlt években fedezték a »holokamuzó«, homofób, mélyen rasszista Jobbikot, most elkezdték hirtelen félteni az emberi jogokat” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. ­Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. A baloldal napok óta Orbán Viktort támadja, mert a kormányfő tusványosi beszédében a faj szót használta egyik mondatában. Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője rögzítette: ilyen alapon náci Soros György, a Helsinki Bizottság és minden olyan szervezet, amely használja a szót, amely egyébként szerepel többek között az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában is.

A baloldal napok óta Orbán Viktort támadja, mert a miniszterelnök tusványosi beszédében a faj szót használta, amikor úgy fogalmazott: „A Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk kevert fajúvá válni.” Azóta a baloldal össztűz alá vette az elhangzottakat, pedig a faj szó, valamint az önazonosság védelme szinte az összes jelentős emberi jogi egyezményben megjelenik – írja a Magyar Nemzet.

Ahogy az a lapban is olvasható volt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egyenesen nácinak titulálta a kormányfő beszédét, azonban Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője rögzítette: Gyurcsány el akarja terelni a figyelmet arról, hogy éppen a baloldal fogott össze a Jobbikkal.

Ha Orbán Viktor náci lenne azért, mert használta a faj kifejezést, akkor náci Soros György, a Helsinki Bizottság és minden olyan szervezet, az EU parlamentje, a bizottság és akár az ENSZ is, amely szó szerint használja a faji egyenlőség, faji diszkrimináció és más, egyéb kifejezéseket

– hangsúlyozta Nagy Ervin.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint kétségtelen tény, hogy vitatható kifejezésről van szó, de éppen a Helsinki Bizottság 2008-as jelentése a következőképp fogalmaz a faj kifejezésről: „Legszélesebb értelemben kell érteni, ideértve mindazon etnikai csoportokat, amelyeket a közvélemény ilyenként tart számon. Gyakran ez magában foglalja a közös leszármazás szerinti sajátos társadalmi csoportot, mint a nagyobb populáción belüli kisebbséget. Világszerte a faji okokból történő diszkriminációt tekintik az emberi jogok legszembetűnőbb megsértésének. A faji diszkrimináció ezért fontos elem az üldözés fennállásának meghatározásában.”

A fogalmi vitán túl sokkal fontosabb a politikai tett, hisz akkor járunk el helyesen, ha tettek alapján ítéljük meg a politikusokat

– mutatott rá az elemző.

A faj szó, valamint az önazonosság védelme szinte az összes, jelentős emberi jogi egyezményben is megjelenik: a már említett Emberi jogok egyetemes nyilatkozata mellett az az Európai Unió alapjogi chartájában és az emberi jogok európai egyezményében is.

Az álszentek tort ülnek a napokban, azok, akik az elmúlt években fedezték a »holokamuzó«, homofób, mélyen rasszista Jobbikot, most elkezdték hirtelen félteni az emberi jogokat

– nyilatkozta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. 

Mint mondta, ez valójában a baloldal saját alternatív gyűlöletrendszere, amelynek alapját az a meggyőződés képezi, hogy ők a közbeszédben a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának hitbizományosai. Hozzátette: persze, a nyílt zsidózók és Hitler-éltetők mentegetése ugyanakkor jelentősen összefügg azzal, hogy migrációpártiak, és helyeslik olyan bevándorlók tömeges Európába érkeztetését, akik semmilyen mértékben nem osztják és nem is kívánják osztani az európai zsidó-keresztény civilizáció morális fundamentumait.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában is használják a baloldal által most kifogásolt kifejezést (Forrás: Wikipédia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában