Reakció

2022.07.28. 17:54

Román újságíró: Orbán Viktor politikai gondolkodóként értékelt

Ion Cristoiu szerint a média nagyobbik része nem olvasta, hallgatta végig a tusványosi beszédet.

Orbán Viktor Nyugat-párti, de ellenzi a Nyugat, különösen a nyugati vezetők által tanúsított hozzáállást – mondta Ion Cristoiu, az egyik legismertebb román újságíró, aki történelminek nevezte a miniszterelnök tusnádfürdői beszédét. Cristoiut az Evenimentul Zilei portál videópodcast műsorában kérdezték a magyar kormányfő előadásáról - írja a Magyar Nemzet.

A korábban több tekintélyes napilap főszerkesztőjeként is tevékenykedő újságíró szerint a média nagyobbik része egy kis részletet kiemelve igyekezett támadni Orbánt Viktort, nem olvasták, hallgatták végig a beszédet.

Cristoiu egyébként az írásainak és sajtómegjelenéseinek felületet adó blogoldalon románra fordítva teljes egészében közölte a miniszterelnök előadásának szövegét.

Az újságíró elmondta: Orbán Viktor nemcsak politikusként, de igazi politikai gondolkodóként értékelt, elmélkedett a világról, a Nyugat általunk ismert történelmének végéről. Mint fogalmazott, a tusnádfürdői beszédet Klaus Johannis román államfőnek, Nicolae Ciuca miniszterelnöknek vagy Marcel Ciolacu szociáldemokrata vezetőnek sem érdemes elolvasni, mert nem értenének belőle semmit.

Hihetetlenül szolgalelkű, szánalmas reakciók érkeztek

 – mondta Cristoiu az Orbán-beszédre érkezett politikai visszhanggal kapcsolatban. Szerinte az előadásnak egy filozófiatörténeti tankönyvben a helye. Az újságíró azt mondta, a magyar miniszterelnök előadásának egyik fő üzenete, hogy legyünk szerények, de éberek, mert nem tudhatjuk, mit hoz a jövő.

Victor Turcescu műsorvezető a jelenlegi világ legkeményebb ábrázolásának nevezte a tusnádfürdői beszédet, és arra kérte a nézőket, szánjanak tizenöt percet az előadás szövegének elolvasására, ne a lejáratásra törekvő „harsonafújókra” figyeljenek.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a védelmi tanács alakuló ülésén a karmelita kolostorban 2022. július 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában