Ukrán válság

2022.07.26. 07:04

Zelenszkij gázháborút lát és totális blokádot sürget (videó)

152. napja tart a háború Ukrajnában.

Újraindult a vasúti tranzit Kalinyingrádba

Az első cementet szállító vonat Litvánián keresztül megérkezett Kalinyingrádba. Ezt július 26-án jelentette be Anton Aljanov, a kalinyingrádi terület kormányzója.

Ez az első szerelvény, ami az Európai Unió szankciókról szóló döntése után érkezett hozzánk- mondta újságíróknak.

Egy nappal korábban Dmitrij Liszkov, a regionális kormány sajtószolgálatának vezetője azt mondta, hogy a helyi hatóságok csütörtökre várják az első 60 vagon cementet. Aznap vált ismertté, hogy a litván fél megkezdte a szankcionált áruk vasúti tranzitjának koordinálását Kalinyingrádba - írja az iz.ru.

 

Nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az ország keleti részén az oroszok

Az orosz védelmi tárca közleménye szerint a keleti katonai körzet csapatainak bevonásával folyó Vosztok(Kelet)-2022 fedőnevű manővert augusztus 30. és szeptember 5. között fogják megtartani az orosz vezérkari főnök irányítása alatt. A hadgyakorlaton légideszantos egységek mellett nagy hatótávolságú katonai szállítógépek, illetve más országok katonai kontingensei is részt vesznek.

A manőver célja Oroszország keleti régiói biztonságának szavatolása harccsoportok telepítésének gyakorlásával. A minisztérium szerint a keleti katonai körzet tizenhárom gyakorlóterén fogják megvalósítani a hadgyakorlatot.

A védelmi tárca a hadgyakorlattal összefüggésben megjegyezte: egyes külföldi sajtóorgánumok hamis információkat terjesztenek arról, hogy Oroszország mozgósítási intézkedéseket tesz.

"Fel szeretnénk hívni figyelmüket arra a tényre, hogy az orosz fegyveres erők mindössze egy része vesz részt a különleges katonai műveletben (Ukrajnában) és létszámuk több mint elegendő, hogy elérjék a főparancsnok által kitűzött célokat" - húzta alá a tárca.

A minisztérium ezen felül hangsúlyozta, hogy egyet sem töröltek a tárca tervezett műveleti és harci kiképző intézkedései, illetve a katonai-műszaki és nemzetközi együttműködési programjai közül, s ezek el lesznek látva a megfelelő személyzettel, fegyverzettel, hadfelszereléssel és egyéb szükséges eszközökkel.

Oroszországban gyárthatják majd az ukránok által használt drónokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök Teheránban felajánlotta Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy a Bayraktar drónokat (UAV) Oroszországban gyártsák.

Putyin azt mondta nekem, hogy együtt akar dolgozni a Baykarral. Azt javasolta, hogy hozzunk létre egy üzemet Oroszországban, úgy ahogyan azt nemrég az Egyesült Arab Emírségekben is tettük
- mondta Erdogan.

Korábban az ukrán kormány engedélyezte a török Bayraktar drónok gyártását az ország területén - írja a lenta.ru.

Putyin és Erdogan ismét találkoznak

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin és a török elnök, Recep Tayyip Erdogan augusztus 5-én az oroszországi Szocsiban fog találkozni.

Arról, hogy Erdogan augusztus 5-én Szocsiba látogat, korábban a török állami televízió számolt be. A látogatás célját és a közelgő utazás egyéb részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a török elnök csak egy napot fog Oroszországban tartózkodni - írja a lenta.ru.

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az úgynevezett normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország 2015 februárjában hozta tető alá a második minszki megállapodást, és a szankciók időtartamát az Európai Tanács annak teljes körű végrehajtásához kötötte. Mivel a végrehajtás még mindig várat magára, az Európai Unió Tanácsa további hat hónapra meghosszabbították a szankciókat - írták.

A korlátozó intézkedéséket az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában, eredetileg egyéves időtartamra, majd az év szeptemberében megerősítette azokat. A szankciók a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak. Kiterjednek a fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére, továbbá korlátozzák Oroszország hozzáférését a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.

Három civil halt meg a donyecki régióban

Három civilt öltek meg az elmúlt 24 órában a keleti donyecki régióban – jelentette be Pavlo Kirilenko a régió ukrán kormányzója. „Egyetlen helység sem maradt a régióban, amelyet nem ért volna csapás, és viszonylag biztonságos lenne” – mondta az ukrán tévének nyilatkozva. A kormányzó szerint a régióban Toreck, Avdivka, Marinka, Krasznohorivka településeket érte támadás a reggel folyamán, Bakhmut pedig tüzérségi tűz, és légicsapások célpontja volt.

Ukrán forrás szerint négy orosz támadást vertek vissza Luhanszkban

Szerhi Haidai, a luhanszki régió kormányzója szerint az ukránok négy orosz támadást vertek vissza az elmúlt huszonnégy órában. „Majdnem egy hónap telt el azóta, hogy az ellenség megérkezett régiónk határához, és annak átlépése érdekében feláldozzák minden tartalékukat és felgyújtják a donyecki és luhanszki vidéki falvakat” – írta a Telegramon.

Oroszország több mint negyven zsoldos megölését jelentette be

Több mint negyven külföldi zsoldost, főleg lengyeleket öltek meg nagy pontosságú orosz levegő-föld rakétákkal a donyecki régióban lévő Konsztantyinovkában – jelentette ki a keddi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint Nyikolájev közelében az orosz légierő nagy pontosságú csapásainak következtében megsemmisült az ukrán 59. gépesített lövészdandár tüzérségi alegysége, amely személyi és fegyverállományának több mint 70 százalékát elvesztette. Zajcevénél a 72. gépesített dandár egyik zászlóaljának állásai ellen intézett légitámadás következtében több mint hetven nacionalista meghalt, és egy lőszerraktár is megsemmisült.

A németek szerint fel kellene gyorsítani a fegyverszállításokat

Fel kellene gyorsítani és jobban kellene egyeztetni az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, beleértve a fegyverszállításokat is – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Prágában Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel megtartott közös sajtótájékoztatóján. Annalena Baerbock megerősítette: az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások terén folytatódik az a német-cseh együttműködés, amelyről május elején állapodott meg Olaf Scholz német kancellár és Petr Fiala cseh kormányfő. A megállapodás szerint Csehország szovjet gyártmányú fegyvereket küld Ukrajnának, s ezért Németország modern német gyártmányú fegyvereket ad a cseheknek. A prágai sajtóban megjelent értesülések szerint a csehek helikoptereket és tankokat küldtek az ukránoknak, s ezért 15 Leopard 2A4 típusú német harckocsit kapnak. A német miniszter megjegyezte: Berlin ezt a cseh-német gyakorlatot szívesen alkalmazná más országok esetében is.

Az ukránok szerint 18 rakétát lőttek az oroszok Nyikolájevre

Néhányat közülük a légvédelem lelőtt – közölte Vitalij Kim a terület kormányzója, anélkül, hogy konkrét számokat közölt volna. Az orosz csapás néhány kritikus infrastruktúrát, köztük egy vasúti hidat ért.

Ukrán rakétákat semmisítettek meg az oroszok

Oroszország azt állítja, hogy megsemmisített nyolc ukrán rakéta- és tüzérségi fegyverraktárat – írta a Sky News. A fegyverek Nyikolájevben és donyecki területen voltak – közölte ehhez kapcsolódóan az orosz védelmi minisztérium.

Ukrán dróntámadás ért egy orosz ellenőrzőpontot

Bombatámadás érte az orosz brjanszki területen egy ellenőrzőpontot, a támadásban négyen megsérültek – közölte a régió kormányzója. Alekszandr Bogomaz azt írta a támadás kedden reggel történt, ukrán területről.

Gázvezetéket ért találat a harkovi régióban

Az orosz rakétatámadás megrongálták egy gázvezetéket is a régióban, több ezer házban így nincs szolgáltatás. A javítási munkálatokat jelenleg is végzik.

Bombázták az oroszok az odesszai Zatokát

Több találat érte a települést, az ukrán védelmi minisztérium szerint itt nem voltak katonai objektumok.

Az ukrán hajóelhárító rakéták megsemmisítésére törekszenek az oroszok

Kulcsfontosságú az ukrán hajóelhárító rakéták felkutatása és megsemmisítése az orosz erők számára, addig ugyanis a tenger felől kétséges kimenetelű egy Odessza elleni támadás – állítja a brit védelmi minisztérium.

Erős rakétatámadás érte Odesszát és Nyikolájevet

Oroszország masszív rakétacsapást indított Ukrajna déli részén – jelentette az ukrán hadsereg. Nyikolájevben (Mikolajiv) kilenc rakéta csapódott be, de több rakéta érte Odesszát is.

Olajraktár ég Donyeckben

Ukrán ellentámadásra készülnek az oroszok Dél-Ukrajnában

Az orosz erők folytatják állásaik megerősítését Zaporizzsja és Herszon területeken ukrán ellentámadásra számítva – írta elemzésében az Institute for the Study of War. Az amerikai agytröszt azt írja, az ukrán erők továbbra is támadják az orosz erődítéseket a déli tengely mentén. Az oroszok Bakhmuttól délre csekély előnyre tettek szert, de Bakhmutot nem tudják bevenni. Az orosz erők emellett korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Harkov városától északra, valamint Sziverszktől és Bakhmuttól keletre az amerikaiak szerint.

Lefoglalt a bíróság egy kijevi bevásárlóközpontot

Az ukrán bíróság lefoglalta egy Vlagyimir Putyin szövetségesei tulajdonában lévő kijevi bevásárlóközpont egy részét. A kijevi Suljavszka metróállomás közelében található bevásárlóközpont társtulajdonosa Alekszej Miller, az orosz állami irányítású gázipari óriás, a Gazprom vezérigazgatója; Jurij Kovalcsuk bankár és Alekszandr Fokin, az orosz parlament egyik képviselője – jelentette forrásaira hivatkozva a Jevropeiska Pravda internetes lap.

Szlovákia hajlandó tárgyalni Mig-29-es vadászgépei átadásáról

Szlovákia nyitott a tárgyalásokra 11 darab MIG-29-es vadászgépből álló flottájának Ukrajnába történő átadásáról – írja a Sky News. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter szerint országa nem elég nagy ahhoz, hogy egyoldalúan elajándékozza a harci repülőgépeket – csererepülőgépre vagy anyagi ellenszolgáltatásra van szükségük, és még döntés sem született egy ilyen lépésről. A MIG-29-ek értéke körülbelül 35 millió euró. A 11 repülőgépet augusztus végétől kivonja hadrendjéből a szlovák légierő, onnantól cseh és lengyel repülőgépek veszik át Szlovákia légterének védelmét.

Elnapolták az orosz katona perét

Elnapolták az Ukrajna területén háborús bűnök miatt elsőként bíróság elé állított orosz katona fellebbezési tárgyalását, mivel az ügyészek folyamatosan szorgalmazzák Oroszország jogi felelősségre vonását az atrocitásokért. A 21 éves Vadim Sisimarin bűnösnek vallotta magát egy civil meggyilkolásában. A fiatal harckocsiparancsnokot májusban az ukrán bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

Az ukránok szerint 50 orosz lőszerraktárat lőttek ki a HIMARS-okal

Ukrajna azt közölte, hogy 50 orosz lőszerraktárat semmisített meg az Egyesült Államok által szállított  tüzérségi rakétarendszerekkel (HIMARS). Az ukrán hatóságok szerint a múlt hónap végén átadott rendszerek Ukrajna javára fordították a háborút azzal, hogy megakasztották az orosz hadsereg logisztikáját és lelassították offenzíváját – mondta Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter.

Az EBESZ a bebörtönzött munkatársak szabadon bocsátását követeli

Antje Grawe, az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziójának megbízott vezetője a Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területein bebörtönzött EBESZ-személyzet azonnali szabadon bocsátását kérte. A különleges megfigyelő misszió számos tagját az orosz erők vették őrizetbe Kelet-Ukrajnában. „Elkötelezetten, a legmagasabb szintű professzionalizmussal és pártatlansággal látták el feladataikat, objektív információkat szolgáltatva, amelyek kritikusak az ukrajnai biztonsági és humanitárius helyzet szempontjából” – mondta Grawe. A szervezet „minden elérhető csatornát meg fog keresni, hogy biztosítsa a jelenlegi és volt EBESZ-tisztviselők kiváltságait és mentességeit” - közölték.

Németország több segítséget ad az aknamentesítéshez

Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter és a német bel- és területfejlesztési miniszter abban állapodtak meg, hogy Németország növelni fogja Ukrajnának az aknamentesítéshez és a háborús bűnök kivizsgálásához nyújtott segítségét. A támogatás kiterjed a számítógépes bűncselekmények nyomozására is a korábban katonai tevékenységnek kitett területeken. Az ukrajnai látogatás során a német delegáció felkereste a kijevi régió legnagyobb pusztítást átélt városait és az Antonov repülőteret, ahol jelenleg is aknamentesítés folyik.

Magyarország több mint tízezer embernek segít

Magyarország területére 2022. július 25-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5520 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5196 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 273 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. július 25-én 284 ember, köztük 109 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Megnőtt a nyomás a gázvezetékben

A Gazprom figyelmeztetés nélkül növeli a nyomást az Urenhoj-Pomary-Uzsgorod gázvezetékben. Az ukrán gázszállító rendszerirányító július 25-én jelentette a nyomásváltozást, figyelmeztetve az orosz Gazpromot, hogy az ingadozások vészhelyzetekhez vezethetnek a vezetéken.

A Siemens Energy vitatja a Gazpom érvelését

Szerdától drasztikusan csökkenti az Európába irányuló fővezetékén keresztül történő gázszállítást az orosz Gazprom, miután bejelentette, hogy a „műszaki állapota” miatt leállítja az utolsó két működő turbina egyikének működését. Így az Északi Áramlat vezetéken keresztüli napi gázszállítást napi 33 millió köbméterre csökkenti, ami a vezeték kapacitásának mintegy 20%-a.

A turbina karbantartásával megbízott német Siemens Energy csoport vitatja a Gazprom érvelését, és azt mondja, hogy „nincs kapcsolat a turbina és a végrehajtott vagy bejelentett gázleállítások között”.

Beindulhat az ukrán gabonaszállítás

Az ENSZ szóvivője közölte, hogy a Fekete-tengeri gabonaexport-megállapodásban részt vevő valamennyi fél megerősítette elkötelezettségét Oroszország szombati Odessza elleni csapása után. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, az Oroszország által aláírt gabona-megállapodásban semmi sem akadályozza meg, hogy továbbra is támadják az ukrajnai katonai infrastruktúrát. A hétvégén Oroszország és Ukrajna mérföldkőnek számító megállapodást írt alá, amely lehetővé teszi a gabonaexport újraindítását a Fekete-tengeri kikötőkből.

Személyi változások

Az ukrán elnök fontos személyi döntéseket hozott. Kirilo Budanov, az ukrán védelmi hírszerzés vezetője lesz az ukrán elnök mellett működő Hírszerzési Bizottság elnöke is. Viktor Horenko tábornokot nevezték ki az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek új parancsnokává, Hrihorij Halahan tábornokot pedig az Ukrán Biztonsági Szolgálat „A" különleges műveleti központjának első helyettesének nevezték ki.

Az ukrán elnök nyílt gázháborút lát

Volodimir Zelenszkij szerint Oroszország az Északi Áramlat turbinájára vonatkozó engedmény ellenére sem fogja újraindítani az európai országok gázellátását, ahogyan arra szerződése kötelezi. Mindezt Oroszország szándékosan teszi, hogy minél jobban megnehezítse az európaiak felkészülését a télre. Ez egy nyílt gázháború, amelyet Oroszország az egyesült Európa ellen vív – fogalmazott éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök, aki még erősebb szankciókat – amennyire lehetséges – a teljes orosz kereskedelmi kapcsolatok megszakítását sürgeti.

Borítókép: Abdullah Unver / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában