Meg kell oldani a konfliktusokat

2022.07.05. 15:24

Jelentés: a következő években egyre inkább nőni fog a migráció mértéke (videó)

A Migrációkutató Intézet legújabb Migrációs Szemléje az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által kiadott, a lakóhelyeiket kényszerből elhagyó emberekre vonatkozó jelentését mutatja be. Habár az e témával foglalkozó legfrissebb UNHCR-jelentés a 2021-es évre vonatkozik, az ukrajnai orosz invázió miatt érintőlegesen a 2022-es évre is kitekint.

A dokumentumból megtudhatjuk, hogy

2021 végén 89,3 millió ember kényszerült lakóhelyének elhagyására világszerte, akik az üldöztetés, a konfliktusok, az erőszak, az emberi jogok megsértése vagy a közrendet súlyosan megzavaró események miatt indultak útnak.

Ezen túlmenően hat témakör kerül kifejtésre, nevezetesen: a kényszer miatti lakhelyelhagyásról, a menekültekről, a belső menekültekről, a menekültügyi trendekről, a megoldási javaslatokról és a hontalan emberekről olvashatunk bővebben. A jelentést tüzetesebben megvizsgálva világosan kiderül, hogy melyek azok a gócpontok, ahonnan a konfliktusok miatt rendkívül sok ember hagyja el saját lakóhelyét, és vándorol külföldre, vagy él belső menekültként. Ilyenek például Szíria, a szubszaharai Afrika, Jemen, Afganisztán, vagy éppen Venezuela. Az is kiderül, hogy mely országok fogadták be a legtöbb menekültet, és hogy mely államokba tértek vissza a legtöbben a tavalyi évben.

Az UNHCR az éghajlatváltozás migrációra gyakorolt hatására is felhívja a figyelmet – írja a Migrációkutató Intézet.

Csak 2021-ben mintegy 23 millió ember kényszerült elhagyni saját hazáját a szélsőséges időjárási körülmények, például árvizek, viharok és aszályok miatt. A becslések szerint ez a szám megsokszorozódhat a következő évtizedekben.

A szervezet megoldási javaslatokat is demonstrál, és megállapítja, hogy ha a konfliktusok megoldatlanok maradnak, valamint nem sikerül megakadályozni újabbak kirobbanását, akkor a huszonegyedik században egyre többen kerülnek majd kritikus helyzetbe és tovább fog növekedni a menekülésre kényszerülők száma – írják.

Egyre agresszívebbek az illegális bevándorlók

Egyre agresszívebben próbálnak átjutni a magyar határon az illegális migránsok - erről osztottak meg egy videót a Fidesz Facebook-oldalán. 

A felvételeken jól látható, hogy 

az átjutási kísérletek is egyre agresszívebbek, a rendőrökre is rátámadnak a migránsok.

Mi viszont továbbra sem engedjük be a migránsokat!

– írják a videóban. Hozzáteszik:

megvédjük a határainkat!

Borítókép: csoportokba verődve tiltakoznak a migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén 2016. június 2-án (MTI/Ujvári Sándor)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában