Kedvezőbb árak

2022.07.21. 09:53

Itt vannak a rezsicsökkentés új szabályai (videó)

Bevezettek egy új tarifát, a lakossági piaci árat, amely jóval kevesebb, mint a versenypiaci ár.

Német Szilárd rendkívüli bejelentést tett Tusnádfürdőről, a Bálványosi Szabadegyetem helyszínéről. Mint mondta, a kormány érzékelte a drasztikus energiaáremelkedést, ezért vezette be az energia-veszélyhelyzetet. Leszögezte, hogy az elszabadult árakat nem lehet rászabadítani a lakosságra, így a kormány egy hét pontból álló akciótervet dolgozott ki.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a rezsicsökkentés Európában egyedülálló intézmény, ami a magyar családokat védi.

Az akcióterven túl a kormánybiztos kifejtette, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie.

Az átlagfogyasztás 1729 m3/év a gáz esetében, a villamos energia esetében 2523 kWh/év.

Hozzátette, hogy bevezettek egy új tarifát, a lakossági piaci árat, amely jóval kisebb, mint a versenypiaci ár:

a rezsicsökkentett ár 36 forint/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 forint/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 forint/m3, afölött pedig 747 forint/m3.

Hozzátette, hogy a versenypiaci ár a villany esetében 268,9 forint/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Az éjszakai áram esetében a kedvezményes határig 23,1 forint, a lakossági piaci ár pedig 62,9 Ft/kWh. Kifejtette, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének a tarifája.

Megmarad a gázfogyasztásnál is a nagycsaládos kedvezmény, egy háromgyermekes család esetében az 1729 m3 megemelkedik még 600 m3-rel; minden egyes további gyermek után még 300 m3-rel nő.

Egy új kedvezményt is bejelentettek, az egy mérővel rendelkező társasházaknak: ismertetése szerint ahol a társasházaknál egy mérő van, abban a esetben, ha nyilatkozik a társasház, akkor az albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

Az új szabályok bejelentéséről szóló videó alább megtekinthető:

Borítókép: Illusztrációfotó / Magyar Nemzet / Havran Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában