Belpolitika

2022.07.01. 06:13

Szombaton eldőlhet a Jobbik sorsa

Ismét elnököt választ szombaton a Jobbik, miután június elején Jakab Péter a párt rendkívüli választmányi ülése alatt a Facebookon bejelentette lemondását. A holnapi előre hozott tisztújító kongresszuson három jelölt közül választhat a tagság: az erőszakbotrányba keveredett, Jakab Péter egyik legfőbb bizalmasának számító Földi István, illetve a Jakab Péter lemondását megelőző puccskísérletben szerepet vállaló Ander Balázs mellett Gyöngyösi Márton, a párt jelenlegi EP-képviselője is jelölteti magát.

– Szolgálatra jelentkezem a Jobbik elnökjelöltjeként – közölte pár hete Földi István, akiről a jobbikos Szilágyi György élettársa azt állította, a párt tavaly decemberi rendezvényén meg akarta erőszakolni. V. Anita feljelentést is tett a történtek miatt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárásban vizsgálja az esetet. A hatóság a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, 

a nyomozás folyamatban van, gyanúsított kihallgatására eddig nem került sor. 

A Földi körül kirobbant botrányt igyekszik enyhíteni az a hangfelvétel, amely szerint nem is történt erőszak a tavaly decemberi, ököritófülpösi Jobbik-rendezvényen. A felvételen – amelyen állítólag az a Gyüre Csaba beszél, aki kimentette az áldozatot a szobából – nem hangzik el, hogy Földi István erőszakosan lépett fel V. Anitával szemben. „Ilyet száz ember csinált már, nem száz, hanem százmillió. Csak annyi van, hogy Anita is ezt egy kicsit »túlérzékelte«, elmondta Gyurinak, Gyuri engem felhívott, hogy mi volt itt, miért nem vigyáztál Anitára, b...gat engem, hogy miért nem figyeltem oda, mondom én odafigyeltem”. Egy másik felvételen Gyüre azt mondta: „Mindenki követett már el apróbb hibákat, k...vára nem nagy hiba. Nem erőszakolta meg, nem volt semmi olyan, ami miatt…” 

Mindezzel Gyüre Csaba újat nem mondott, hiszen V. Anita is erőszak kísérlete miatt tett feljelentést, és elmondása szerint pont azért nem került sor szexuális erőszakra, mert Gyüre Csaba meghallotta az áldozat kiabálását, és rájuk törte az ajtót.

– 33 év joggyakorlattal a hátam mögött tisztában vagyok azzal, hogy az ököritófülpösi, decemberi büntetőügy kimenetelét nem Földi István Facebook-bejegyzése és nem is én fogom eldönteni, de nem is egy – a szándékosan a Jobbik tisztújítási kampányának hajrájára időzítetten nyilvánosságra hozott – illegális hangfelvétel szövegkörnyezetéből kiragadott néhány szó, hanem a független magyar bíróság – reagált tegnap Gyüre Csaba a felvétellel kapcsolatban. Közösségi oldalán úgy fogalmazott, 

az illegálisan felvett teljes beszélgetés tartalmi lényegétől jelentősen eltér, az abból kiragadott és összevágott, most nyilvánosságra hozott hanganyag.

– A tanúvallomásomat az ügyben a rendőrkapitányságon tényszerűen és tárgyszerűen megtettem, a döntés a hatóságok kezében van – írta a politikus, hangsúlyozva, az illegális hangfelvétel miatt a szükséges jogi lépéseket megteszi.

Borítókép: Földi István és Jakab Péter (Fotó: Facebook/Földi István)

Címkék#Jobbik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában