Ukrán válság

2022.07.04. 07:50

Az oroszok teljes Luhanszkot elfoglalták, hatalmasak az ukrán veszteségek

Élő közvetítés a háború 131. napjáról.

Egy harmadik ország is belépett a háborúba

RÉGÓTA ELDÖNTÖTT KÉRDÉS, HOGY BELARUSZ RÉSZT VESZ AZ UKRAJNA ELLEN IRÁNYULÓ „KÜLÖNLEGES HADMŰVELETBEN"– ezt mondta vasárnap Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök.

 

Szergej Lavrov: Oroszország bulgáriai nagykövetsége nem képes tovább rendesen működni

OROSZORSZÁG BULGÁRIAI NAGYKÖVETSÉGE A HETVEN OROSZ NAGYKÖVETSÉGI ALKALMAZOTT KIUTASÍTÁSA NYOMÁN NEM KÉPES ARRA, HOGY RENDESEN MŰKÖDJÖN TOVÁBB- jelentette ki hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. "Ezt a kalamajkát követően (...) a nagykövetség nem tud többé rendesen működni" - jelentette ki a tárcavezető, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett. Mint mondta, Moszkva a kölcsönösség elve alapján fog válaszolni.

 

Az ukrán fegyveres erők egy kilométerre vannak Herszon külvárosától

Az ukrán fegyveres erők egy kilométerre vannak Herszon külvárosától.

AZ OROSZ HADSEREG ÁLTAL ELLENŐRZÖTT VÁROSÉRT VÍVOTT CSATA RENDKÍVÜL NEHÉZ LESZ, MERT "EGYIK FÉL SEM FOGJA FELADNI"- írja az Economist egy ukrán hírszerző tisztre hivatkozva.

 

Ukrajna újabb felvételeket osztott meg az amerikai HIMARS rakétasorozatvetőről

Ukrajna újabb felvételeket tett közzé az Egyesült Államok által küldött HIMARS rakéta-sorozatvető rendszerről működés közben.

A FELVÉTEL A DÉLKELET-UKRAJNAI ZAPORIZZSJA TÉRSÉGÉBEN KÉSZÜLT.

A HIMARS sokkal fejlettebb fegyver, mint az Ukrajna által korábban használtak, nagyobb hatótávolsággal és pontossággal rendelkezik, körülbelül 80 kilométerre képes precíziós csapást mérni az ellenséges állásokra.

 

Zelenszkij szerint még visszatér az ukrán hadsereg Liszicsanszkba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán csapatok még visszatérnek a Luhanszk megyei Liszicsanszkba, a harctéri taktika alakulása és újabb korszerű fegyverek érkezésének köszönhetően.

Az államfő a lakossághoz intézett vasárnap éjjeli videoüzenetében kommentálta az ukrán csapatok kivonását a stratégiai jelentőségű Donyec-medencei településről, az üzenetből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Óvjuk katonáink és embereink életét. A falakat újjáépítjük, a területeket visszaszerezzük, de mindenekelőtt az embereket kell védenünk. Ha a hadsereg vezetése kivonja a katonákat a front egy bizonyos pontjáról, ahol az ellenségnek jelentősen nagyobb a tűzereje a miénknél, ami különösen igaz Liszicsanszkra, az csak egyet jelent: visszatérünk a taktikánknak és az egyre több korszerű fegyverünknek köszönhetően

– hangoztatta Zelenszkij.

Az elnök ismételten leszögezte, hogy Ukrajna nem adja fel egyetlen területét sem.

Kiemelte, hogy az ukrán hadsereg fokozatosan halad előre Harkiv és Herszon megyékben, valamint a tengeren.

Példaként említette a Kígyó-szigetet, amelyet az ukrán erők a napokban foglaltak vissza az oroszoktól.

A Kígyó-sziget egy jó példa. Eljön a nap, amikor ugyanezt mondjuk majd a Donyec-medencéről is

– fogalmazott Zelenszkij.

A háború kezdete óta 150 ezer robbanószerkezetet hatástalanítottak az ukrán tűzszerészek

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közölte, hogy az orosz–ukrán háború kezdete óta több, mint 152 000 robbanószerkezetet, köztük közel 2000 légibombát hatástalanítottak az ukrán tűzszerészek.

Az ukrán titkosszolgálat orosz ügynököket tartóztatott le

Az ukrán titkosszolgálat (SBU) bejelentette, hogy letartóztattak három orosz ügynököt.

Az állítólagos ügynököket Mikolajiv körzetben vették őrizetbe.

A titkosszolgálat jelentése szerint azok az ukrán csapatok mozgásáról és pozíciójáról, valamint a térségben található kritikus infrastruktúráról gyűjtöttek információkat az orosz hadsereg számára.

Putyin gratulált a kelet-ukrajnai Luhanszk „felszabadításához”

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn védelmi miniszterével találkozva gratulált az orosz csapatoknak a kelet-ukrajnai Luhanszk régiójának „felszabadításához”.

Putyin és Szergej Sojgu hétfői találkozóját a televízióban is közvetítették.

Az elnök kijelentette, hogy a luhanszki térségben harcoló katonáknak kijár a pihenés, a többi katonai egységnek változatlanul folytatnia kell a harcokat.

A szakadár – de csak Oroszország által elismert – Luhanszki Népköztársaság hadvezetése már a hétvégén jelezte, hogy sikerült elfoglalniuk a kulcsfontosságú Liszicsanszk városát.

Sojgu vasárnap értesítette Putyint a szakadár terület sikeres „felszabadításáról”, és nem sokkal később a kijevi vezérkar is közölte, hogy az orosz támadások ellen védekező ukrán csapatok hosszas küzdelem után kivonultak Liszicsanszkból.

Várja a pápát az ukrán vezetés

Miután hétfőn Ferenc pápa azt nyilatkozta, hogy el szeretne látogatni Moszkvába és Kijevbe is, Ukrajna újból meghívta a katolikus egyházfőt az országba.

Itt az ideje elmélyítenünk azokkal a kapcsolatainkat, akik ezt komolyan szeretnék is. Ezért újból meghívjuk Ferenc pápát az országunkba, és mindenkit arra kérünk, hogy imádkozzanak az ukrán népért

– mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Fejlemény a Kígyó-szigeten

Az ukrán hadsereg egyik szóvivője bejelentette, hogy kitették az ukrán zászlót a Kígyó-szigetre. A korábban elfoglalt szigetről a múlt héten vonult ki az orosz hadsereg.

Ferenc pápa el akar menni Oroszországba és Ukrajnába

Ferenc pápa azt nyilatkozta egy interjúban, hogy el szeretne menni Moszkvába, hogy a békét képviselje, ha a Kreml erre lehetőséget adna. Utána Ukrajnába is ellátogatna.

A pápa Kanadába készül utazni, és cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy utána visszavonulna. Reméli, hogy a kanadai utat követően minél előbb eljuthat Moszkvába és Kijevbe.

Újra jelentkeztek az orosz űrhajósok

Három orosz asztronautát fotóztak le a Nemzetközi Űrállomáson, a kezükben a Luhanszki Népköztársaság zászlójával. A képet a Roszkomosz hivatalos Telegram-csatornáján osztották meg, azzal az üzenettel, hogy az orosz űrügynökség gratulál Luhanszk felszabadításához.

Azt nem tudni, hogyan került a zászló az űrállomásra.

Ugyanarról a három orosz asztronautáról van szó, akik februárban két-sárga egyenruhában jelentek meg a nyilvánosság előtt, nem sokkal az orosz-ukrán háború kezdete után. Akkor ezt sokan az ukrán szolidaritás jeleként értelmezték, de azt nyilatkozták, hogy ugyan minden csapat maga választhatja meg az egyenruha színét, ők azért döntöttek a sárga mellett, mert abból sok felhalmozódott.

Putyin nem gratulált Bidennek

Vlagyimir Putyin nem gratulált Joe Bidennek július negyedike, az amerikai függetlenség napja alkalmából.

Nem lenne helye idén a gratulációnak, az Egyesült Államok barátságtalan politikája miatt

– nyilatkozta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Megsemmisítettek egy lőszerraktárat Snizhnében

Ukrán médiajelentések szerint az éjszaka megsemmisítettek egy lőszerraktárat Snizhne településen, a Donyec-medencében.

Ezeket a településeket fogják megtámadni az oroszok

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint Liszicsanszk elfoglalása után Szlavjanszk és Bahmut településeket fogja megtámadni az orosz hadsereg. Ahogy korábban írtuk, az orosz hadsereg fő célja jelenleg a Donyec-medence elfoglalása.

Ennyi civil maradt Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban

Szeverodonyeckben körülbelül 8000, Liszicsankban pedig 10 000 civil maradt. Mindkét város már orosz irányítás alatt áll.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint az ukrán hadsereg még jelen van a régióban, és a védelmi pozícióikat erősítik.

Továbbra is segíti a menekültek elhelyezését a magyar katasztrófavédelem

Sok gyermek és nő érkezik továbbra is a háború elől menekülve Ukrajnából Magyarországra – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A katasztrófavédelem a társszervekkel és a karitatív szervezetekkel közösen gondoskodik róluk, koordinálja az elhelyezésüket, illetve a továbbutazásukat. Nemcsak a katasztrófavédelem vesz részt a bajba jutottak elhelyezésében, sokan önkormányzati, karitatív és humanitárius szervezetek segítségével kerülnek biztonságos helyre.

A katasztrófavédelem az elmúlt héten 67 ember, köztük 30 gyermek és 23 nő elhelyezésében, utaztatásában működött közre.

A háború kitörése óta összesen 11 945 ember elhelyezését koordinálta a szervezet.

Emellett a katasztrófavédelem rögzíti az országon áthaladó, Ukrajnába tartó segélyszállítmányok útdíjmentességét is, ezek száma a háború kitörése óta meghaladta a 4300-at.

Ezt mondta a fehérorosz elnök Putyinról

Aljakszandra Lukasenka fehérorosz államfő további támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Lukasenka egy vasárnapi orosz ünnepségen – arról emlékeztek meg, amikor Minszket felszabadította a szovjet hadsereg – elmondta, hogy az első naptól kezdve támogatja Putyin harcát Ukrajna ellen.

Ma azért kritizálnak minket, amiért mi egyedül támogatjuk Oroszországot a nácizmus elleni harcában. Mit továbbra is Oroszország mellett állunk

– mondta.

A Donyec-medencére koncentrál az orosz hadsereg

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint Liszicsanszk elfoglalása után a Donyec-medence keleti részének elfoglalására készül az orosz hadsereg.

Liszicsanszkból vasárnap vonultak ki az ukrán védők. Addig ez volt az utolsó város Luhanszk régióban, amit még nem foglalt el az orosz hadsereg.

Videón Szeverodonyeck, miután elfoglalták az oroszok

ORFK: Több mint 11 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére július 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 6161, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5396 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 149 ember, köztük 49 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Szlovákia négy Mi-17-es helikoptert szállít az ukránoknak - videó

Térképen az orosz előrenyomulás

Forrás: THE GUARDIAN

Zelenszkij: Visszavesszük Liszicsanszkot

Az ukrán elnök szerint a mostani visszavonulás átmeneti, a parancsnokok visszahívták a katonákat ott, ahol nagy volt az orosz tűzerő, de taktikájuk és modern fegyvereik hozzásegítik őket abban, hogy visszavegyék Liszicsanszkot - írja a Sky News.

A harkovi régiót lőtték az oroszok, három ember meghalt

A régióban ma Bezrukij községet érte több találat, a bombázásában hárman haltak meg, egy idős asszonyt kórházban ápolnak - közölte Vjacseszlav Zadornenko, a község vezetője.

Az ukránok visszavonultak Liszicsanszkból, ünnepelnek az oroszok - videó

Szlovákia MiG-29-es vadászgépeket ad Ukrajnának

Eduard Heger szlovák miniszterelnök egy cseh tévécsatornának adott interjúban beszélt erről, azt is mondta, hogy a vadászgépek mellett tankokat is küldhetnek Ulrajnának.

Rakéták csapódtak Kramatorszkba - fotók

Szállodát, lakóépületet találtak el, illetve az út mellé csapódtak az orosz rakéták.

Mozgósításra készülhetnek az oroszok a Krímben

Ukrán források szerint a mozgósítással az oroszok ukrán állampolgárokat kényszeríthetnek arra, hogy harcoljanak az anyaországuk ellen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában