Szavazás

2022.07.11. 22:39

Elbukott az új párizsi kormány elleni bizalmatlansági indítvány

Az indítványt a baloldali ellenzéki szövetség nyújtotta be, hogy tiltakozzon Macron elnök, a kormány, valamint annak gazdaságpolitikája ellen.

Elbukott az új párizsi kormány elleni bizalmatlansági indítvány hétfőn a francia parlament alsóházában. Az indítványt a baloldali ellenzéki szövetség nyújtotta be, hogy tiltakozzon Emmanuel Macron elnök, a kormány, valamint annak gazdaságpolitikája ellen.

A kezdeményezést mindössze 146 képviselő támogatta az 577 fős francia nemzetgyűlésben. Elfogadásához 289 támogató szavazatra lett volna szükség. A dokumentumot a zöldekből, kommunistákból, szocialistákból és radikális baloldaliakból álló Nupes baloldali szövetség terjesztette be.

A Nupes alsóházi vezetője, Mathilde Panot azt állította, hogy Macron a lobbisták elnöke. Az indítványt a tiltakozás eszközének nevezte, amely emlékeztet arra, hogy sok választó szerint Macron az üzleti világot képviseli a küszködő munkások helyett.

A konzervatív Köztársaságiak és a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés előre jelezte, hogy nem fogja támogatni a bizalmatlansági indítványt.

Macront sokan bírálták az elmúlt napokban az Über-botrány miatt. Nemzetközi oknyomozó újságírók korábban arról cikkeztek, hogy Macron még gazdasági és pénzügyminiszterként támogatta az Übert, és intenzív kapcsolatot ápolt annak vezérigazgatóival és lobbistáival.

Élisabeth Borne francia kormányfő ezzel szemben politikai taktikázásnak nevezte a bizalmatlansági indítványt, amely olyan képviselők eszköze, akik „dühösek a történelemre”, mert már nem ők vannak hatalmon.

A Nupes az alsóház legerősebb ellenzéki ereje, és 151 mandátummal rendelkezik.

Macron Együtt! elnevezésű szövetségének a júniusi választások után már csak 250 képviselője van a nemzetgyűlésben.

Borítóképünkön Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában