Hangulatkeltés

2022.07.29. 10:43

Deutsch Tamás: magyarellenes és rasszista Guy Verhofstadt levele az EP elnökének

Valójában magyarellenes, rasszista megnyilatkozások azok a durván rágalmazó és indulatos támadások, amelyeket Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti (EP-) képviselő fogalmazott meg az EP elnökének frissen írt levelében Magyarországról – állapította meg Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője Guy Verhofstadtnak küldött, pénteken nyilvánosságra is hozott válaszlevelében.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra: a Roberta Metsola EP-elnöknek csütörtökön küldött levelében Guy Verhofstadt kezdeményezte, hogy rendkívüli plenáris vagy szakbizottsági ülés keretében az Európai Parlament ismét ítélje el Magyarországot, és szólítsa fel az Európai Unió Tanácsát, valamint az Európai Bizottságot az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás felgyorsítására.

A közleményhez csatolt levél szerint Verhofstadt úgy vélekedett: „Orbán Viktor miniszterelnök e heti szavai arról, hogy nem akarunk „vegyes fajúvá” válni, (...) egyértelműen sértik az európai szerződésekben lefektetett normákat és értékeket, és az európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek”.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője válaszlevelében hangsúlyozta:

a liberális képviselő által megfogalmazott durván rágalmazó és indulatos Magyarország elleni támadások valójában magyarellenes rasszista megnyilatkozások, melyek támadást jelentenek a közös európai értékek ellen, és a XX. századi európai történelem legsötétebb időszakát idézik.

„Elképesztő és méltatlan, hogy Verhofstadt az Európai Parlamentet az egyik uniós tagállammal szembeni rasszista hangulatkeltésre használja” – fogalmazott Deutsch Tamás, majd hozzátette:

az Ön és elvtársai által immár több mint egy évtizede folytatott hazug és hisztérikus Magyarország-ellenesség ugyanolyan intoleráns, gyűlöletkeltő és rasszista narratíva, mint az antiszemitizmus új formájaként azonosított Izrael-ellenesség.

Európát soha nem látott mértékű és súlyú kihívások érik, az Európai Unió egységének megőrzése mindennél fontosabb lenne – tette hozzá Deutsch Tamás.

Borítóképünkön Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP-) delegációvezetője. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában