Bonyolult folyamat

2022.06.02. 22:11

Navracsics: a kormány mindent megtesz, hogy az év végéig alá tudja írni a helyreállítási alap megállapodását

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak folyósítását lehetővé tevő nemzeti terv aláírásához vezető folyamat bonyolult, a magyar kormány mindent megtesz, hogy az év második felében, vagy az év vége felé alá tudja írni a szükséges megállapodást az Európai Bizottsággal - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter Luxembourgban csütörtökön.

Navracsics Tibor, az európai uniós tagállamok kohézióért felelős miniszereinek luxembourgi tanácskozását követően, az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal folytatott megbeszélésén áttekintették a feladatokat, hogy a helyreállítási alapra vonatkozó megállapodást lehetőség szerint még az idén aláírhassák.
Közölte továbbá, törekedni kell arra is, hogy az uniós operatív programok, köztük a területi, a gazdasági és innovatív, vagy az emberi erőforrással kapcsolatos programok finanszírozását lehetővé tevő partnerségi megállapodásokat Magyarország és az Európai Bizottság szintén az év második felében alá tudja írni. Az operatív programok finanszírozásához szükséges partnerségi megállapodásokról folytatott tárgyalások jól haladnak - közölte.
Az Európai Néppárt (EPP) rotterdami, szerdán befejeződött kétnapos tisztújító kongresszusával kapocslatban Navracsics Tibor elmonda, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) delegációjának tagjaként részvételének célja az volt, hogy megerősítse a magyar kormánykoalíciót alkotó, EPP-tag KDNP és a Néppárt közötti kapcsolatokat.
Közölte, Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt korábbi elnöke távozásával megnyílik a lehetőség arra, hogy új időszak kezdődjön az EPP-ben. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt között intézményes kapocslatot lehet kialakítani a jövőben, ami a teljes jogú tagságtól az együttműködésig, de a különállás megtartásával bármilyen fokozatot elérhet. A KDNP ebben a folyamatban közvetítő szerepet tölthet be a felek között - mondta.
A néppárti politikusokkal folytatott beszélgetések újjáélesztették az Európai Parlament (EP) legnagyobb pártcsoportjával, az EP EPP-frakciójával korábban ápolt kapocslatrendszereket, amik hozzájárulnak az uniós források megszerzéséhez - tette hozzá Navracsics Tibor.

Borítókép: Navracsics Tibor (MTI/Kovács Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában