Ukrán válság

2022.06.20. 07:16

Az oroszok szerint rakétacsapásban megöltek ötven ukrán vezérkari tisztet – frissül (videó)

117. napja tart az orosz-ukrán háború.

Cikkünk frissül!

Zelenszkij: Afrika Oroszország túszává vált

A globális élelmiszerhiány addig tart, amíg Oroszország be nem fejezi az Ukrajna elleni háborút - szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az Afrikai Unió közgyűlésének elnöksége előtt, videokapcsolaton elmondott beszédében, hangsúlyozva, hogy ily módon Afrika Oroszország "túszává vált".

"Miért és mikor merült fel ez a probléma? Hangsúlyozom: idén február 23-án még nem volt ilyen probléma. Voltak már szokatlan inflációs folyamatok a világ különböző részein, de semmi még csak hasonló sem volt a most fenyegető élelmiszerhiányhoz. A válság pontosan február 24-én kezdődött, amikor az orosz tengeri flotta blokád alá vette az ukrán kikötőket a Fekete- és az Azovi-tengeren" - idézte a liga.net ukrán hírportál Zelenszkijt.
Az elnök beszámolt arról, hogy tárgyalások folynak az ukrajnai kikötők blokádjának feloldásáról, de ezek egyelőre nem jártak sikerrel. "Azért, mert még nem találtak megfelelő eszközt annak biztosítására, hogy Oroszország ne támadja meg a kikötőket újra" - tette hozzá.
Az elnök kiemelte, hogy világszerte 400 millió ember függ az ukrajnai agrártermékektől. "Ukrajna volt az egyik fő európai műtrágyagyártó is, de mára a vállalkozások egy részét az oroszok tönkretették" - jegyezte meg.
Hallottak-e erről az orosz partnereiktől, akikkel Önök fenntartják a párbeszédet? Egyáltalán beszéltek Önöknek erről? Biztos vagyok abban, hogy teljesen más dolgokat mondanak" - fogalmazott Zelenszkij. Meggyőződését fejezte ki, hogy Oroszországnak valójában szüksége van erre a válságra, és ezért szándékosan súlyosbítják a helyzetet. Kifejtette: Oroszország Afrikát próbálja felhasználni arra, hogy nyomást gyakoroljon az őt szankciókkal sújtó országokra. "Hangsúlyozom: a szankciós politika csak arra irányul, hogy Oroszország felhagyjon azzal a kísérletével, hogy Ukrajnát rabszolgasorba taszítsa" - hangoztatta Zelenszkij.

Scholz: Putyin az EU elpusztítására tör, mert fél a demokráciától

Vlagyimir Putyin orosz elnök fél, hogy a demokrácia Nyugatról átterjed a hazájára, ezért évek óta az Európai Unió és a NATO elpusztításán dolgozik, de törekvése kudarcra van ítélve - mondta Olaf Scholz német kancellár egy hétfőn ismertetett lapinterjúban.

A szociáldemokrata (SPD) politikus a Münchner Merkur című lapnak adott - és a szövetségi kormány portálján is közölt - interjúban felszólította Moszkvát, hogy fogadja el Ukrajna közeledését az EU-hoz.
Mint mondta, "a NATO nem jelent fenyegetést Oroszországra, az Európai Unió pedig végképp nem", ezért az orosz elnöknek bele kell törődnie abba, hogy "a demokráciák és jogállamok közössége egyre szorosabbra fonódik a szomszédságában".
Azonban úgy tűnik, Vlagyimir Putyin "fél attól, hogy a demokrácia szikrája átterjedhet az országára". Ezért folytat évek óta "a NATO és az EU felbomlását célzó politikát" - fejtette ki a német kancellár, hozzátéve, hogy az orosz államfő "megosztott Európát akar, és vissza akar térni a befolyási övezetek politikájához, de ez nem fog sikerülni neki".

Borrell: Oroszország az élelmiszert fegyverként használja, hogy éhínséget okozzon a világban

Oroszország az élelmiszert fegyverként használja, hogy éhínséget okozzon a világban, a moszkvai propaganda pedig az uniós szankciókra hárítja a felelősséget - jelentette ki Josep Borell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hétfői luxemburgi sajtótájékoztatóján.

Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozása után adott nyilatkozatában elmondta: a globális élelmiszerválsághoz az vezetett, hogy Oroszország blokkolja az ukrán gabonaexportot, elpusztítja a kikötőket és az élelmiszerkészleteket.  Bejelentette, hogy levelet küldött az élelmiszerhiány által érintett afrikai országok külügyminisztereinek, amelyben elmagyarázta a szankciók működését, és azt hogy azok kiket érintenek.

A mi szankcióink nem felelősek a globális élelmiszerválságért, olyan intézkedéseket hoztunk, amelyek csak az uniós tagállamokat érintik

- tette hozzá. Azt is elmondta, hogy az EU 1 milliárd eurót ajánl fel az élelmiszerellátás bizonytalanságának megszüntetésére a Száhel-övezetben, és további 600 millió eurót az észak-afrikai élelmiszerellátó rendszer megerősítésére.

Kis csoportokban evakuálják a civileket Szeverodoneckből a luhanszki milícia szerint

"Az evakuálás nagyon kis csoportokban zajlik, mert nagy életveszéllyel jár: azokat az útvonalakat, amelyeken Szeverodoneck megközelíthető, rendszeresen lövik" - jelentette ki Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" alezredese a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.
A tiszt szerint az aktív harcok miatt lehetetlen humanitárius segélyt szállítani a városba. A luhanszki hatóságok szerint a szeverodonecki Azot üzem területén akár ezer civil is lehet még.
A tiszt azt is elmondta, hogy a luhanszki milícia és az orosz hadsereg Zolotében és Hirszkében "operatív gyűrűt" vont az ukrán erők köré. 

A Pervij Kanal televíziónak azt állította, hogy a szeverodonecki Azot gyárban bekerített ukrán katonák egyes területen felemelték a fehér zászlót, hogy tárgyalásba kezdjenek.
"A harcosoknak szó szerint ég a talpuk alatt a talaj, ami arra kényszeríti őket, hogy kidugják a fehér zászlót és tárgyalásba kezdjenek" - nyilatkozott.

Litvánia blokkolja a kalinyingrádi vasúti korridort

Az Oroszországot sújtó uniós szankciókkal indokolta hétfőn a kalinyingrádi orosz enklávét az anyaországgal Litvánia területén keresztül összekötő vasúti korridorra elrendelt áruszállítási tilalmat a litván külügyminiszter. 

Gabrielius Landsbergis elmondta, hogy az intézkedéseket az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően és annak iránymutatásai szerint hozták meg.

A szankciókkal sújtott árukat többé nem engedjük át Litvánia területén - fogalmazott. Az uniós szankciók listáján egyebek között szerepel a szén, az acél, a vas, a fa, valamint a kaviár és a vodka is. Vilnius szerint csak a szankciós listán szereplő dolgokat nem engedik át Litvánia területén.

Russian-Ukrainian War
Orosz bombatalálat okozta kráter Harkovban 2022 június 20-án
Forrás: SOFIA BOBOK / Anadolu Agency via AFP

Andrij Jermak: Kijev nem fogad el még egy minszki típusú megállapodást

A kijevi vezetésben nincs senki, aki támogatná egy újabb minszki típusú megállapodás aláírását Oroszországgal - szögezte le Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője az lb.ua ukrán hírportálnak adott, hétfőn megjelent interjújában. Ukrajna két megállapodást írt alá Minszkben 2014 őszén, illetve 2015 elején, ezek alapján vállalta a donyec-medencei fegyveres konfliktus békés, diplomáciai úton történő rendezését az úgynevezett normandiai formátumon keresztül, amelynek tagjai rajta kívül Oroszország, Franciaország és Németország - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. A tisztségviselő leszögezte, hogy újabb tárgyalások Moszkvával csakis akkor lesznek, ha ezekhez megteremtődnek a "megfelelő feltételek".
Nem mi kezdtük ezt a háborút, de mi veszítettünk el embereket és a mi városaink állnak romokban, ezért részünkről kompromisszum biztos, hogy nem lesz
- szögezte le Jermak.

Ukrajna támadást indított a fekete-tengeri gázfúrótornyok ellen

Csapást mértek az ukrán fegyveres erők mértek az ukrán fegyveres erők Csornomornaftohaz gázfúrótornyaira - közölte Szergej Akszjonov krími vezető hétfőn a Telegramon. Akszjovov szerint a fúrótornyokon a reggeli támadás idején 109 ember tartózkodott, közülük 21-et kimentettek. A tisztségviselő szerint a létesítményeket három csapás érte. További részleteket nem közölt. Olga Kovitidi, az orosz parlamenti felsőház krími szenátora azt mondta, hogy a csapás az Odesszkaja lelőhely ellen irányult, Odesszától 71 kilométerre. A politikus elmondta, hogy a kitermelést leállították és a "technológiai katasztrófának" sikerült elejét venni. A Kijev által az ukrán állami Naftohaz állami olaj- és gázipari vállalat leányvállalatának tekintett Csornomornaftohazt az Ukrajnától Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krími Köztársaság 100 százalékban a saját tulajdonának vallja. A cég szénhidrogénmezőket aknáz ki a Fekete-tenger és az Azovi-tenger talapzatán, valamint a Krím-félsziget szárazföldi részén.

Harcképtelenné tett orosz hadi felszereléseket állítanak ki Varsóban

Harcképtelenné tett páncélos járműveket és egyéb orosz hadi felszerelést állítanak ki június végén a varsói királyi kastély előtti téren, a tárlat címe A legyőzhetetlen hadsereg lesz - erősítette meg Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal főnöke hétfőn. A varsói kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője a Korczowa-Krakivec lengyel-ukrán határátkelőn rendezett hétfői sajtóértekezleten erősítette meg újságíróknak Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi, a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban tett bejelentését, miszerint Varsóban, majd a spanyol és a portugál fővárosban is bemutatják az ukrajnai háborúban tönkretett, kiégetett orosz hadi felszerelést.

Kreml: törvénytelen a Kalinyingrádba tartó orosz vasúti tranzit litván korlátozása

Példa nélküli és törvénytelen Litvánia döntése a Kalinyingrádba irányuló orosz vasúti tranzit korlátozásáról – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. A szóvivő szerint az orosz hatóságok elemzik a helyzetet, és annak alapján döntik majd el, hogy milyen válaszlépéseket tegyenek. „A döntés tényleg példa nélküli. Ez mindennek a megsértése. Úgy tudjuk, hogy ez az Európai Unió vonatkozó határozatával függ össze, amely a szankciókat a tranzitra is kiterjeszti. Szerintünk ez is törvénytelen” – mondta Peszkov.

Anton Alihanov, a kalinyingrádi exklávé kormányzója korábban bejelentette: a litván vasúttársaság arról értesítette az orosz régió vasútjait, hogy június 18-tól az Oroszország elleni európai szankciók miatt korlátozzák az orosz régiókból a régióba irányuló számos áru tranzitját.

9200 embert evakuáltak Luhanszk és Donyeck megyéből

A háború kezdete óta 9200 embert evakuáltak a donyecki és luhanszki terület településeiről - közölte az orosz vészhelyzeti minisztérium. A képek a pokrovszki vasútállomáson készültek június 19-én, a hétvégén főleg idős embereket mentettek ki.

Ukrán rakétacsapás ért olajfúrótornyokat a Krímben

Három ember megsérült, és hét másik munkást keresnek a Csernomorneftyegaz fúrótornyai elleni támadás után – közölte Szergej Akszjonov oroszbarát krími vezető a Telegramon. Nem részletezte, hogy mely platformokat érte a csapás, de az olaj- és gázipari vállalat több gáz- és olajmezőt üzemeltet a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren. A Krím félsziget korábban Ukrajnához tartozott, de 2014-ben Oroszország megszállta és annektálta. (The Guardian)

Lelőttek két orosz katonát a megszállt Herszonban

Két katonát lelőttek, egyet megsebesítettek az oroszok által megszállt Herszonban – jelentette az ukrán hadsereg déli parancsnoksága. A tájékoztatás szerint a katonák egy kávézóban voltak, amikor egy lövész tüzet nyitott rájuk.

Betiltott egy oroszbarát pártot az ukrán bíróság

Az ukrajnai bíróság betiltotta az Ellenzéki Platform – Az Életért nevű Kreml-barát pártot – jelentette be az ország igazságügyi minisztériuma.

Csernyihiv és Szumi régióban is bombáznak az oroszok

Több települést ért orosz támadás az orosz – ukrán határ mentén a reggeli órákban – közölte az ukrán határőrság. A támadásoknak az eddigi információk szerint nincs sérültje.

Kilenc civil sebesült meg a harkovi régió bombázásában

Az elmúlt 24 órában Oroszország továbbra is hevesen lőtte a Harkov melletti falvakat és a várost, kilenc civil, köztük három gyermek megsérült – jelentette Oleg Szinyehubov a régió kormányzója.

A hír mellett egy orosz drónfelvétel, ami sorozatvető rakétákat mutat repülés közben, majd becsapódáskor:

AZ EU külügyi biztosa az oroszokat fenyegeti a gabona miatt

Háborús bűncselekménynek minősül, hogy Oroszország több millió tonna ukrán gabona kivitelét akadályozza meg – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi vezetője. 

– Felszólítjuk Oroszországot, hogy oldja fel a kikötők blokádját. Elképzelhetetlen, hogy több millió tonna búza marad Ukrajnában, miközben a világ többi részén az emberek éheznek – mondta Borrell az Európai Unió külügyminisztereinek luxemburgi találkozója előtt. (Reuters)

Újabb települést foglaltak el az oroszok Szeverodonyeck közelében

Ukrajna elvesztette az ellenőrzést a Szeverodonyeck melletti Metolkino felett – jelentette be a területi közigazgatás vezetője. Az ukrán hadsereg szerint Oroszország részleges sikert ért el a régióban, a település Szeverodonyecktől mintegy 6 kilométerre van. Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ azt írta, sok ukrán harcos megadta magát.

ORFK: 13 763-an érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6125 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7638-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.

Szeverodonyeck és Bakhmut orosz tűz alatt

Az orosz erők továbbra is lövik a donbászi településeket, a hangsúlyt Szeverodonyeckre és Bakhmutra helyezik – jelentette az ukrán vezérkar. A mai tájékoztatás szerint Oroszország intenzív támadásokat folytat Donyeck és Luhanszk megyék ellen, nehéztüzérséggel és légicsapásokkal.

Vízszennyezés veszélye fenyeget Zaporozsjében

Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja megye kormányzója egy televíziós beszédében azt mondta, hogy amennyiben az oroszok által elfoglalt Zaporizzsja Vasércgyár leállítja a vízszivattyúzást, fennáll annak a veszélye, hogy a környező talajvizet vasérc szennyezi. Sztaruk megjegyezte, hogy az üzem márciusban beszüntette a működését.

Kuleba: ha nem lesznek fegyvereink, lapátokkal harcolunk

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a német ARD tévécsaorna adásábn kijelentette, hogy ha le is áll a nyugati fegyverszállítás Kijevnek, országa továbbra is szembeszáll Oroszországgal.

– Ha nincsenek fegyvereink, akkor lapáttal fogunk harcolni, de megvédjük magunkat, mert ez a háború a létünkért való háború – mondta Kuleba. 

– Minél hamarabb kapunk fegyvereket, annál nagyobb segítségünkre lesz. Ha később küldenek, akkor is köszönetet mondunk, de akkor sok minden elvész, sokan meghalnak – tette hozzá az ukrán külügyminiszter. Kuleba elismerte, hogy Ukrajnában lényegesen kevesebb fegyver van, mint Oroszországban. 

– Ilyen egyensúlytalansággal nem nyerhetjük meg a háborút – fogalmazott.

Oroszország szerint megöltek 50 ukrán vezérkari tisztet és tábornokot

Ukrajna több mint 50 tisztet és tábornokot veszített egy Kalibr rakétatámadás következtében Dnyipropetrovszk régióban – közölte az orosz védelmi minisztérium. A Kalibr-csapás Szirokaja Dacsa falut érte, amikor ott ukrán parancsnoki ülést tartottak – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Ukrán oldalról eddig nem erősítették meg a támadás tényét.

Ausztrália 4 darab M113-as páncélozott szállítót küld Ukrajnába

A 9News ausztrál hírügynökség szerint a 14 beígért páncélozott szállítójárműből 4-et küldtek Ukrajnába ezen a héten egy 285 millió dollár értékű katonai segélycsomag részeként. Az amerikai gyártású M113 a 2 fős személyzet mellett 11 katona szállítására alkalmas. 

Ausztria újra beindíthat egy szénerőművet

Az osztrák kormány bejelentette, hogy az oroszországi gázszállítások csökkenéséből adódó áramhiány ellensúlyozására újra megnyit egymár leállított szénerőművet. A hatóságok az ország fő áramszolgáltatójával, a Verbund-csoporttal együttműködnének annak érdekében, hogy a déli Mellach városában található erőmű újra működésbe lépjen – közölte a kancellária.

Az ukrán gabonaexport újraindításáról tárgyalnak

Az Ukrajnában ragadt több millió tonna gabona kiszabadításának módjairól tárgyalnak az EU külügyminiszterei a hétfői luxembourgi tanácskozáson. Remélhetőleg sikerül megállapodást kötni Ukrajna tengeri exportjának újraindításáról, cserébe az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport tilalmának lazításáért, de továbbra sem világos, hogy az EU bekapcsolódna-e egy ilyen megállapodás katonai biztosításába. 

– Az, hogy a jövőben szükség lesz-e ezeknek a kereskedelmi hajóknak a kísérésére, ez egy kérdőjel, és szerintem még nem tartunk itt – mondta egy EU-tisztviselő.

Zelenszkij: Oroszország a héten újabb országot támadhat meg

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy arra számít, hogy Oroszország fokozza az Ukrajna elleni támadásokat, és esetleg más európai országokat is megtámad, miután az Európai Tanács a héten dönthet Ukrajna EU-tagjelölti státuszáról.

– Nyilvánvalóan ezen a héten számítanunk kell Oroszországtól ellenséges tevékenységének fokozására. És nem csak Ukrajna ellen, hanem más európai országok ellen is – fogalmazott az éjszakai videóbeszédében. 

– Készülődünk. Készen állunk. Figyelmeztetjük partnereinket – mondta.

Belső feszültséget okoz Olaszországban Ukrajna támogatása

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter azzal vádolta saját pártját, az Öt Csillag Mozgalmat, hogy aláássa a kormány Ukrajna támogatására tett erőfeszítéseit. Di Maio kijelentette, hogy a kormánynak meg kell védenie a demokrácia és a szabadság értékeit, hozzátéve, hogy bár mindenki békét akar, Vlagyimir Putyin orosz elnök háborút folytat.

– Ez egy éretlen hozzáállás, amely feszültségeket és instabilitást kelt a kormányon belül – mondta.

Mario Draghi olasz miniszterelnök kedden fontos szavazás előtt áll a parlamentben Ukrajnával kapcsolatban, de néhány ötcsillagos tag megpróbálja korlátozni Olaszországot abban, hogy további fegyvereket küldjön Kijevbe.

Borítókép: Egy orosz fregattról Kalibr manõverező robotrepülőgépet lőnek ki ukrajnai célpontra a Fekete-tengeren / MTI / AP / Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában