Rendkívüli gazdasági helyzet

2022.05.25. 20:48

Több szektorban is jelentős az extraprofit mértéke

Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentése megerősítette Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi szavait, vagyis azt, hogy 2010-hez hasonlóan ismét adókat vetnek ki egyes ágazatok extraprofitjára. Boros Imre közgazdász ennek kapcsán a Mediaworks Hírcentrumának úgy fogalmazott: elsősorban az energetikai és a bankszektor, valamint a kiskereskedelmi ágazat szereplői tesznek szert extraprofitra.

A Mediaworks Hírcentruma Boros Imre közgazdászt kereste meg azzal a kérdéssel, hogy melyek lehetnek azok az ágazatok, amelyek a jelenlegi magas inflációtól, drága energiától és háborús konfliktustól sújtott helyzetben extraprofitra tehetnek szert.

A kérdés azért lényeges, mert Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt heti, tárcavezetői kinevezése előtti parlamenti meghallgatásán arról beszélt: a rendkívüli gazdasági helyzetben indokolható a különadók emelése és a cégek extraprofitjának megadóztatása, majd Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentése ezt meg is erősítette.

– Nem vagyunk profitellenesek, a tisztességesen megkeresett profitot mindenkinek joga van felhasználni. Az viszont fontos tény, hogy a különböző rendkívüli helyzetek miatt extraprofitok keletkeznek – mondta Varga Mihály a költségvetési bizottsági meghallgatása után. Hozzátette: az energetikai ágazat például nyertese a mostani energiaár-emelkedésnek, de mérlegelni kell, hogy Magyarországon melyik ágazat milyen helyzetben van.

Boros Imre a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi turbulens helyzet, amikor az egészségesnél magasabb az infláció, mindig a nagy tőkestruktúráknak kedvez. – Ezek fölözik le az inflációs hasznot: a munkajövedelmek kárára, a profitjövedelmek hasznára válhat a helyzet – mondta a közgazdász.

Elsőként két olyan ágazatot említett, ahol a jelenlegi gazdasági környezet komoly profitot eredményez: ez az energia- és a bankszektor. Utóbbi kapcsán Boros Imre hozzátette, hogy miközben a hitelek kamatai gyorsan növekednek, a betéti kamatok továbbra is alacsonyak.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az extraprofitra kivetett adót, mint gazdaságpolitikai eszközt már kipróbálta a kormányzat 2010-ben, és az intézkedés hatékonynak bizonyult. Ekkor a balliberális hangadók arról beszéltek, hogy az intézkedés hatására „kivonulnak innen a multik”, ám a történet vége nem ez lett, hanem az, hogy kiderült: lehet velük normális megállapodást kötni.

– Ha több a pénz, többet kellene a közösbe is beadni – mondta közérthetően megfogalmazva Boros az extraprofitot sújtó adó mögött meghúzódó elvről. További ilyen, extrahaszonnal rendelkező szektor a kiskereskedelem, amelynek jelentős része ma is külföldi kézben van.

A Mediaworks Hírcentrumának azon kérdésére, hogy kivethetnek-e extraprofitadót azon cégekre is, amelyekben az állam is tulajdonos, Boros Imre határozott igennel felelt. Példaként pedig a Molt és az OTP-t hozta fel. – Egyiket sem kell dédelgetni, ez a két magyar multi jelentős forrása lehet a többlet-adóbevételnek – zárta a beszélgetést a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában