Előfeltételek

2022.05.05. 18:08

Orbán Viktor levelet írt a brüsszeli olajembargós tervről Ursula von der Leyennek

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben ismerteti a magyar álláspontot a hatodik brüsszeli szankciós csomagról. Orbán Viktor szerint a terv történelmi kudarc, amely tovább növeli a legkiszolgáltatottabbak terheit és az unió semmit nem tesz a hatások enyhítésére. A szankció nagyobb károkat okozna Magyarországnak, mint Oroszországnak - írja a levélben a miniszterelnök.

Sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket - írja Orbán Viktor a levélben, aki szerint a szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül. A levélről először a Financial Times adott hírt.

Az Index szerint a miniszterelnök azt írja:

a javasolt szankciók elfogadása az alternatív ellátási infrastruktúra nagymértékű fejlesztését és finomítói kapacitásaink teljes körű átszervezését igényli. Ezek az erőfeszítések időigényesek, és olyan redundáns beruházásokat tesznek szükségessé, melyek éppen emiatt piaci alapon nem finanszírozhatók. Az orosz fosszilis tüzelőanyagok leépítése nem megvalósítható az energetikai infrastruktúránkba történő erőteljes és gyors beruházások, valamint fokozott tempójú zöld átállás nélkül. A szankciók miatt azonban az ehhez szükséges nemzeti forrásokat redundáns fosszilis beruházásokra kellene átcsoportosítani, miközben az Európai Unió részéről számunkra csak papíron áll rendelkezésre megfelelő finanszírozás.

A miniszterelnök hozzáteszi, hogy jelenleg az energiaárak már 40 éves csúcson vannak, a szankciók pedig további neregia áremelkedést hoznának, növelnék a legkiszolgáltatottabbak terheit, és az EU semmilyen érdemi erőfeszítést nem tesz ennek csökkentésére.

Orbán Viktor a levélben hangsúlyozza:az Oroszország ukrajnai agressziójára adott válaszlépéseket illetően az Európai Unió legfontosabb értéke eddig az unió egysége volt. A hatodik szankciócsomag aláássa ezt az egységet.

A Bizottságnak nem szabad olyan helyzetet teremtenie, amelyben a szankciók Magyarországnak nagyobb kárt okoznak, mint Oroszországnak - írja a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában