Fontos bejelentés

2022.05.25. 18:00

Orbán Viktor: a rezsicsökkentést megvédjük, az extraprofitot elvonjuk! (videó)

A miniszterelnök délután bejelentette: rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon bejelentette: a mai kormányülésen rezsivédelmi alap és honvédelmi alap létrehozásáról döntöttek, innen finanszírozzák majd a két terület megerősítésének költségeit. 

A döntés értelmében kötelezik a biztosítókat, bankokat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari, kereskedelmi cégeket, telekommunikációs vállalatokat, légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebben az alapba fizessék be. 

Az intézkedések korlátozott időre vonatkoznak, 2022-re, illetve 2023-ra. 

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy azt vállalták, megvédik a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is.

Elmondta, a kormány a nap folyamán tartott ülésén áttekintette az ország gazdasági helyzetét. A miniszterelnök azt mondta, a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet.

Ma a rezsicsökkentés Magyarországon védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat - közölte.

Orbán Viktor szerint a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősítenünk.

Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert - mondta.

Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez - fogalmazott, közölve: a részletes számokat a csütörtöki kormányinfón ismertetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában