Ítéletidő

2022.04.10. 09:40

Trópusi vihar csapott le a Fülöp-szigetekre

A viharban a szél sebessége elérte az óránkénti 75 kilométert, míg a széllökések ereje az óránkénti 105 kilométert is.

Heves trópusi vihar csapott le a Fülöp-szigetek keleti partvidékére virágvasárnap, ez volt az első, amely elérte az országot ebben a szezonban, miközben az országban a húsvéti ünnepekre készülnek.

Az Agton nevet viselő ciklon a fővárostól, Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál lévő Calicoan-sziget felett ért partot, miután az éjszaka folyamán felerősödött – közölte a helyi meteorológiai szolgálat.

A viharban a szél sebessége elérte az óránkénti 75 kilométert, míg a széllökések ereje az óránkénti 105 kilométert is. A ciklon magja óránkénti tíz kilométeres sebességgel halad nyugat-északnyugati irányban.

A hatóságok több keleti és középső tartományban viharjelzést adtak ki attól tartva, hogy az Agaton heves vagy intenzív esőzéseket hoz majd.

A parti őrség felfüggesztette a tengeri közlekedést az érintett tartományokban. A fennakadás miatt, a nagyhét szünete előtt hazafelé tartó több száz utas kényszerült tétlen várakozásra.

A meteorológiai hivatal arra figyelmeztetett, hogy az érintett területeken viharos vagy nagyon viharos lehet a tenger, ez pedig kockázatos lehet a legtöbb tengeri hajó számára.

Az Agaton mellett a meteorológiai szolgálat figyelemmel kíséri a Malakas trópusi vihart is, amely várhatóan hétfőn vagy kedden érkezik meg a Fülöp-szigetek térségébe, de várhatóan nem ér partot.

A Fülöp-szigetek térségét évente átlagosan 20 trópusi ciklon sújtja. A délkelet-ázsiai országot valaha sújtó legerősebb vihar a Haiyan szupertájfun volt, amely 2013 novemberében 6300 ember halálát okozta, és több mint 4 millió embert kényszerített lakóhelye elhagyására.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában