Felmérés

2022.04.24. 21:12

Robert Golob pártja nyerhette meg a szlovén parlamenti választásokat

Az exit poll eredmények ugyanakkor rámutatnak, a balközép Szabadság Mozgalom nem tud önállóan kormányt alakítani.

A Robert Golob vezette, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) nyert a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből – írja a Magyar Nemzet

Az exit poll adatokat a szlovén közszolgálati televízió este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a Szabadság Mozgalom 42 mandátumot szerzett, a második helyre a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) került 26 mandátummal. Őt követi a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8, a Szociáldemokraták (SD) 7 és a Baloldal (Levica) 5 képviselői hellyel a 90 fős parlamentben.

Egy-egy garantált mandátuma lesz a magyar és az olasz kisebbségnek is. Rájuk csakis a nemzetiségek szavazhattak. A közel 1,7 millió, választásra jogosult állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntött. Részben közvetlenül, részben pártlistáról választották meg őket. A 1471 jelöltre és 20 pártlistára 3000 szavazókörben szavazhattak a választópolgárok. Tizenöt párt nem érte el a négy százalékos küszöböt. Az első hivatalos részeredményeket várhatóan fél kilenc után hozzák nyilvánosságra. A vasárnapi szavazáson a részvétel 16 órakor 49,3 százalékos volt.

Borítókép: Robert Golob, a Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) elnöke / AFP / Jure Makovec

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában