Ukrán válság

2022.04.08. 17:19

Az oroszok szerint ukrán rakéta találta el a kramatorszki pályaudvart

44. napja tombol az orosz-ukrán háború.

 

Moszkva: nem az orosz erők lőtték rakétával a kramatorszki pályaudvart

Moszkva péntek este ismételten tagadta, hogy köze lett volna a kelet-ukrajnai Kramatorszk pályaudvarára mért rakétacsapáshoz, amelyben ukrán közlés szerint legalább ötvenen haltak meg és kilencvennyolcan sebesültek meg.

A vasútállomásra kilőtt Tocska-U rakéta becsapódási ívének és a farokrész helyzetének az elemzése megerősíti, hogy

a rakétát kramatorszkra délnyugati irányból lőtték ki, az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő területről

jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az orosz felderítés rendelkezésére álló adatok szerint a támadás időpontjában a 19. rakétadandár egyik hadosztálya a Donyeck megyei Dobropillja településen tartózkodott, Kramatroszktól 45 kilométerre délnyugatra.

– Az adott körzet egyelőre a Donyec-medencei ukrán csapattestek kezén van – mondta a szóvivő.

Konasenkov hozzátette, hogy 

Tocska-U harcászati rakétákat, amelyeknek a lőtávolsága 120 kilométer, a harci rész súlya pedig 482 kilogramm, csak az ukrán fegyveres erők vetnek be.

A Kreml is tagadja, hogy Oroszország lenne felelős a támadásért, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szintén olyan jelentésekre hivatkozott, amelyek szerint a támadásban Tocska-U rakétát vetettek be.

Magyarország nem küld fegyvert és katonát Ukrajnába, erre kapott felhatalmazást a választásokon

Magyarország nem fog fegyvert és katonákat küldeni Ukrajnába, ez egy olyan mandátum, amelyet a magyar nép adott a kormánynak – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Nagy-Britannia további 100 millió font értékű fegyvert ad Ukrajnának

Nagy-Britannia további 100 millió font (több mint 45 milliárd forint) értékű, védelmi jellegű fegyverszállítmányt küld Ukrajnába - közölte pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson, aki Olaf Scholz német kancellárt fogadta a Downing Streeten, közös sajtóértekezletükön elmondta:

a szállítmányban ismét lesz Starstreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszer, 

amelyből London már korábban is sokat átadott Ukrajnának. A brit kormányfő ismertetése szerint ezek a rakéták a hangsebesség háromszorosával repülnek. 

Nagy-Britannia emellett 800 páncéltörő rakétát is szállít, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközökkel együtt.

 

Az Európa Tanács elítélte a kramatorszki vasútállomás ellen elkövetett rakétatámadást

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa elítélte a kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomása ellen elkövetett rakétatámadást – közölte a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet pénteken.

Ukrán részről egyértelműen az országot február vége óta támadó orosz erőket teszik felelőssé a csapásért, az orosz védelmi minisztérium viszont provokációnak nevezte az esetet.

 

Dán tévé szerint hadifoglyokat végeznek ki az ukránok

Egy korábban a dán fegyveres erőknél szolgáló, jelenleg Ukrajnában önkéntesként harcoló férfi a dán köztévének arról beszélt, hogy Ukrajna gyakorlatilag leállította a fogolycserét Oroszországgal, illetve számos esetben kivégzik az orosz hadifoglyokat, pedig azt nemzetközi egyezmények tiltják – írja az Origo.

A Jonas néven bemutatkozó, kitakart arcú katona videótelefonon keresztül beszélt a csatornának arról is, hogy ő maga is több oroszt megölt a harcok közben, de hangsúlyozta, fogságba esett katonákat nem bántott.

Felidézte, több, később meggyilkolt fogollyal is beszélt. Közülük kifejezetten emlékszik egy 18 éves fogolyra, akivel nem sokkal azelőtt beszélt, mielőtt kivégezték volna. A fiatal férfi elmondta neki, hogy Oroszországban programozóként dolgozott és egyáltalán nem akart részt venni az ukrajnai háborúban. Másnap reggelre már halott volt. A dán állami TV2 azt állítja, hogy ellenőrizte a férfi személyazonosságát, illetve, hogy valóban a dán fegyveres erőknél kapott kiképzést és hogy jelenleg ukrán oldalon harcol. A dán TV2 határozott állítása tehát az, hogy hiteles forrás a katona.

 

Finnország átengedi területén a hazafelé tartó orosz műalkotásokat

Finnország átengedi területén azokat a több mint 40 millió euró biztosítási értékű, orosz múzeumok tulajdonában lévő műalkotásokat, amelyeket a múlt hét végén foglaltak le az Oroszország elleni európai uniós szankciók jegyében – jelentette be pénteken a finn külügyminisztérium.

A szankciók tiltják luxuscikkek exportját – beleértve a tranzitot is – Oroszországba, április 9-én azonban életbe lép a kulturális javakra vonatkozó kivétel. 

A hatályba lépés után a finn vámhivatal megadja az engedélyt a továbbszállításra – közölte a minisztérium.

Moszkvában Olga Ljubimova kulturális miniszter azt mondta, hogy a jelenleg finnországi raktárakban lévő műkincsek már a hétvégén hazatérnek Oroszországba.

A dél-finnországi vaalimaai határátkelőhelyen lefoglalt műkincsek, köztük szobrok, festmények és régiségek olaszországi és japán kiállításokról voltak visszatérőben Oroszországba, a szentpétervári Ermitázs és Carszkoje Szelo múzeumba, a moszkvai Tretyakov képtárba és a Puskin Szépművészeti Múzeumba.

A zárolt három szállítmány biztosítási értéke 42 millió euró (16 milliárd forint), de finn vámosok szerint egyes műkincsek értéke felbecsülhetetlen.

A tranzit ügyében tucatnyi személyt gyanúsítottak meg az EU-szankciók megsértésével.

 

Putyin döntött: megvan a háború végének dátuma

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencei szeparatista régiókra fogja koncentrálni az orosz erők támadásait Ukrajnában annak érdekében, hogy május 9-én, a náci Németország második világháborús kapitulálásának évfordulóján győzelmet hirdethessen az Ukrajna elleni háborúban – jelentette ki pénteken Emmanuel Macron francia államfő. Ez egybevág azzal, amit néhány nappal ezelőtt az amerikai hírszerzés közölt – írja az Origo.

 

Lengyel diplomatákat utasítottak ki Oroszországból

Moszkva 45 lengyel diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, válaszul orosz diplomaták lengyelországi kiutasítására - jelentette be pénteken az orosz külügyminisztérium.

A távozásra felszólított diplomatáknak április 13-ig el kell hagyniuk Oroszországot. A tárca közleménye szerint "válaszul Lengyelország barátságtalan intézkedéseire, az orosz diplomaták kiutasítására, a kölcsönösség elve alapján a lengyel nagykövetség és az irkutszki, kalinyingrádi és szentpétervári lengyel főkonzulátusok 45 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánítják".

 

Szlovákia S-300-as légvédelmi rendszert küld Ukrajnának

„Reméljük, hogy a rendszer segít megmenteni a lehető legtöbb ártatlan ukránt” – mondta Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Borítókép: Emmanuel Macron (jobbra) és Vlagyimir Putyin Dél-Franciaországban 2019. augusztus 19-én / MTI / EPA / AFP / Gerard Julien

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában