Politikai bosszú?

2022.04.20. 21:31

Eljárást indítottak Robert Fico volt szlovák kormányfő és belügyminisztere ellen

Az ügyészség négy személy ellen indított eljárást bűnszövetkezet létrehozása mellett hivatali jogkörrel történő visszaélés és adótitok megsértése miatt.

Eljárást indított a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök és belügyminisztere, Robert Kalinák ellen - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az országos rendőrfőkapitányság szóvivőjére hivatkozva szerdán.

Az eljárás megindításáról elsőként a Denník N című szlovák liberális hírportál számolt be, melynek közlése szerint az eljárást bűnszövetkezet létrehozásának vádjával indította a rendőrség. Az ügyet felügyelő különleges ügyészség közlése szerint összesen négy személy ellen indult eljárás, bűnszövetkezet létrehozása mellett hivatali jogkörrel történő visszaélés és adótitok megsértése miatt. Az ügyészség szerint az ügyben folytatódó vizsgálat miatt további információk nem hozhatók nyilvánosságra.

Robert Fico, aki a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártjának, az Iránynak (Smer-SD) az elnöke, az eljárás megindítására reagálva sajtótájékoztatóján azt mondta: politikai indíttatású bosszúról van szó, amelynek célja a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének ellehetetlenítése. Úgy vélekedett, hogy a mostani eset már a negyedik, amikor a NAKA "politikai indíttatásból" eljárást indított ellene.

Robert Fico kijelentette: azért indult ellene eljárás, mert miniszterelnöksége idején "hangosan beszélt" a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökének, Igor Matovicnak és Andrej Kiska volt államfőnek az adócsalásairól.

A szlovák ügyészség egy héttel ezelőtt emelt vádat Andrej Kiska ellen. Őt azzal vádolják, hogy a családja tulajdonában álló KTAG (Kiska Travel Agency) vállalat - ahol megválasztásáig az egykori politikus ügyvezető volt - a 2014-es elnökválasztás során jogtalanul számolt el olyan költségeket, amelyek valójában a kampány során keletkeztek.

Borítókép: Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén.

Címkék#Robert Fico

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában