Döntöttek

2022.04.22. 19:47

Az olasz parlamenti többség szerint a béranyaság egyetemes bűncselekménynek számít

A törvénytervezet további szigorítást tartalmaz, mivel tiltja és bűncselekménynek minősíti a külföldön történő béranyaságot is.

A római alsóház igazságügyi bizottsága igent mondott a jobbközép pártok szorgalmazta törvényjavaslatra, amely egyetemes bűncselekménynek akarja nyilvánítani a béranyaságot, vagyis büntethetővé tenné  - jelentette a Corriere della Sera című lap pénteken. A törvénytervezetet a jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni, valamint Mara Carfagna, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) párt politikusa, a kormány Dél-Olaszország fejlesztéséért felelős minisztere egyszerre nyújtotta be. 

A jogszabály alapjának szövegét az igazságügyi bizottság megszavazta a jobbközép pártok voksaival: a javaslatot az FdI és a FI mellett támogatja a Liga, valamint más jobbközép pártok és a függetlenek frakciójának egy része is. A béranyaság gyakorlata jelenleg is bűncselekménynek számít, amely három hónaptól két évig terjedő börtönnel és 600 ezer eurótól egy millióig kiszabható pénzbírsággal büntethető.  

A törvénytervezet további szigorítást tartalmaz, mivel tiltja és bűncselekménynek minősíti a külföldön történő béranyaságot is. A Corriere della Sera napilap adatai szerint évente három-négyezer olasz pár megy külföldre anyaméhet bérelni. 

A Mario Draghi vezette nagykoalíciós kormány több etikai kérdést érintő törvényjavaslatot napirendre tűzött. Március 10-én az alsóház elfogadta a segítséggel elkövetett  öngyilkosság legalizálását, a törvénytervezet most a felsőház egészségügyi és igazságügyi bizottsága előtt van. A Liga bizottsági tagjai jelezték, hogy nem támogatják a jogszabályt. 

Április 27-én térhet vissza az ülésterembe a homo- és transzfóbiával foglalkozó törvénycsomag, amely tavaly októberben megbukott a parlamentben. Félév elteltével ugyanis a tervezet ismét benyújtható. A baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, Alessandro Zan szorgalmazta jogszabály többek között a gender-kultúra iskolákban történő terjesztését is tartalmazza. A PD azt reméli, hogy a törvénytervezetet keresztül tudja vinni még a következő választások, vagyis a mostani parlament 2023 eleji feloszlatása előtt.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában