Ukrán válság

2022.04.01. 16:25

Orosz-ukrán háború: 2000 embert evakuáltak Mariupolból, mégis maradhattak orosz katonák Csernobilban

Élő közvetítés az orosz–ukrán háború 37. napjáról.

Cikkünk frissül

UNESCO: 53 kulturális helyszín semmisült meg Ukrajnában

Az UNESCO jelentése szerint Ukrajnában a háború kezdete óta 53 kulturális helyszín semmisült meg, köztük 29 vallási épület, 16 történelmi épület, négy múzeum, illetve négy emlékmű. A szervezet műholdas felvételek segítségével azonosította a károkat - írja a Meduza.

 

200 ukrán foglyot ejtettek az oroszok, amikor kivonultak a csernobili atomerőműből

Az ukrán nemzeti gárda mintegy 200 tagja esett fogságba, amikor az orosz csapatok kivonultak a csernobili atomerőműből - írja a BBC Szlavutics polgármesterének közlése alapján. Ez a város ad otthon a létesítmény dolgozóinak többségének.

Jurij Fomicsev azt is hozzátette, hogy

EGY FOGOLYCSERÉN DOLGOZNAK.

A polgármester arról is beszélt, hogy 

egyelőre nem világos, hogy az orosz csapatok a teljes csernobili tilalmi zónát elhagyták-e, vagy csak az erőmű környékéről vonultak ki.

Újabb ukrán-orosz fogolycserét hajtottak végre

Végrehajtották a második ukrán-orosz katonai fogolycserét a háború kitörése óta - jelentette be pénteken Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A felek 86-86 katonát cseréltek ki a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében. Verescsuk kiemelte, hogy az ukrán foglyok között 15 ukrán katonanő is visszanyerte a szabadságát. Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője hozzátette, hogy a kicserélt ukrán foglyok már mind biztonságban, ukrán ellenőrzésű területen vannak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett: a mostanit megelőzően a felek március 24-én cseréltek ki tíz-tíz foglyot.

Közben Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján - reagálva azokra az orosz vádakra, amelyek szerint ukrán helikopterek csapást mértek volna a határ közelében fekvő oroszországi Belgorod olajtározójára - kijelentette: "Ukrajna nem felelős az Oroszországi Föderáció területén bekövetkezett összes katasztrófáért vagy eseményért, beleértve az említett olajraktárban keletkezett tüzet".

"Szeretném megjegyezni, hogy az ukrán állam most védelmi műveletet hajt végre a fegyveres orosz agresszió visszaszorítására Ukrajna területén. Nem először kapunk ilyen vádakat. Ezért ezt az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem fogom" - szögezte le a szóvivő.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy ukrán tévéműsorban kijelentette, hogy Ukrajnának semmi köze a belgorodi olajtározóban történt robbanásokhoz. Szerinte ez olyan helybeliek műve volt, akik "kezdenek valamit megérteni" a jelenleg zajló háborúról. Úgy vélekedett, hogy Oroszországban sem mindenki támogatja az Ukrajna elleni háborút. "Meg kell érteniük, hogy ilyesmi bárhol Oroszországban megtörténhet. Nem mi mentünk hozzájuk háborúval. (Dmitrij) Peszkov (a Kreml szóvivője) azt mondja, hogy ez nem járul hozzá a tárgyalásokhoz. Az talán elősegíti a tárgyalásokat, hogy Ukrajnában gyerekeket és a nőket ölnek? És azt hazudják az egész világnak, hogy nem csinálnak itt semmi különöset, csak elpusztítanak néhány nácit?!" - fogalmazott Danyilov, megjegyezve, hogy nem tudja, így miről is állapodhatnak meg Oroszországgal.  

Eltűnt az egykor 40 kilométer hosszú orosz konvoj, ami Kijev felé tartott

Nem is tudom, hogy jelenleg még létezik-e a konvoj. A küldetésüket soha nem teljesítették igazán - mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője a Reuters beszámolója szerint arról az egykor közel negyven kilométeres orosz járműoszlopról, amely a műholdképek alapján március elején Kijev felé haladt.

A konvoj a Maxar Technologies nevű űrtechnológiai vállalat által március 11-én közzétett műholdképek szerint

SZÉTSZÓRÓDOTT A FŐVÁROS KÖRNYÉKI VÁROSOKBAN.

A páncélozott járművekből, tankokból, vontatott tüzérségi egységekből és egyéb logisztikai járművekből álló menetoszlop korlátozottan haladt Kijev felé, de az élelmiszer- és üzemanyagellátási problémák miatt megakadt.

Mégis maradhattak orosz katonák Csernobilban

EGY UKRÁN TISZTSÉGVISELŐ KÖZÖLTE, HOGY EGYES OROSZ KATONÁK MÉG PÉNTEK REGGEL IS A CSERNOBILI ATOMERŐMŰ KÖRÜLI TILALMI ZÓNÁBAN TARTÓZKODTAK, EGY NAPPAL AZUTÁN, HOGY MEGKEZDTÉK A KIVONULÁST FEHÉROROSZORSZÁG IRÁNYÁBA
- írja a Reuters. 

Az ukránok államosítják az orosz állampolgárok ingatlanjait

Módosításokat fogadott el az ukrán parlament az orosz állampolgárok vagyonának államosításáról szóló korábbi törvényben - írja a Meduza.

A cikk szerint a korábbi verzióban az államosítás csak cégekre vonatkozott, 

AZ ÚJ MÓDOSÍTÁSSAL AZONBAN MÁR AZ OROSZ ÁLLAMPOLGÁROK VAGYONÁT IS ÁLLAMOSÍTHATJÁK. 

Az újabb módosítás szerint emellett azon Ukrajnában működő jogi személyek is a törvény hatálya alá esnek, amelyeknek kedvezményezettje az Orosz Föderáció, illetve azok, amelyekben az orosz állam tulajdonnal rendelkezik.

Emellett állampolgárságtól függetlenül a törvény hatálya alá tartoznak azok a magánszemélyek és jogi személyek is, akik nyilvánosan tagadják vagy támogatják „az Orosz Föderáció Ukrajna elleni fegyveres agressziójának végrehajtását".

Az Egyesült Államok megfenyegette Indiát

Daleep Singh, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója figyelmeztette Indiát, hogy "következményei" lesznek, ha India megpróbálja kijátszani az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben életbe léptetett nyugati büntetőintézkedéseket - jelentette a Newsweek pénteken.

A mérsékelt baloldali-liberális amerikai hetilap online tudósítása szerint Daleep Singh, akit az Oroszországgal szemben kivetett amerikai büntetőintézkedések egyik szellemi atyjának tekintenek, csütörtökön személyesen találkozott Szubramaniam Dzsaisankar indiai külügyminiszterrel Újdelhiben, akivel gazdasági együttműködési és stratégiai partnerségi kérdésekről tárgyaltak Arindam Bagcsi indiai külügyminisztériumi szóvivő Twitter-üzenete szerint.

Az indiai diplomácia vezetője még aznap találkozott Liz Truss brit külügyminiszterrel is.

Nem szeretnénk azt látni, hogy India gyorsan növeli oroszországi importját mindazon energiahordozókból vagy más termékekből, amelyek importját jelenleg tiltja az Egyesült Államok vagy más nemzetközi szankciós rendszer

– fejtette ki kérdésre válaszolva Daleep Singh a találkozót követő sajtótájékoztatón.

– És igen, következményekkel néznek szembe mindazok az országok, amelyek tevőlegesen megpróbálják megkerülni vagy kijátszani ezeket a büntetőintézkedéseket – tette hozzá az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese, kiemelve, hogy India és Oroszország saját fizetési rendszerüket használva igyekeznek megkerülni a nemzetközi szankciókat.

Az ukránok szerint 17 700 orosz katona halt meg

Ukrajna közölte a legfrissebb adataikat az orosz háborús veszteségekről. Azt írták többek között, hogy eddig 17 700 orosz katona halt meg, 131 helikopter, 625 tank és 1751 páncélozott katonai jármű ment tönkre.

 

Körülbelül 2000 embert evakuáltak Mariupolból

A Vöröskereszt 42 busza és több civil autója elhagyta az ostromlott Mariupolt péntek kora délután. Körülbelül 2000 embert sikerült kimenteni a város önkormányzata szerint. A járművek Zaporizzsja felé tartanak - írja a The Guardian.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában