Jó eredmények

2022.03.22. 13:07

Závecz közvélemény-kutató: Orbán Viktor jobb hazafi, mint Márki-Zay

A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje gyengébb érdemjegyeket kap a Fidesz-szavazóktól, mint Orbán Viktor a baloldal támogatóitól.

A választók Orbán Viktor miniszterelnököt megbízhatóbbnak és jobb hazafinak tartják, mint Márki-Zay Pétert – derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amit a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research.

A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje gyengébb érdemjegyeket kap a Fidesz-szavazóktól, mint Orbán Viktor a baloldal támogatóitól, a bizonytalanok viszont inkább Márki-Zay mellett érvelnek

– derül ki a kutatásból. A 24.hu. a Magyar Nemzet szerint kiemeli, hogy a politikával szembeni bizalmatlanságot jelezheti, hogy mindkét oldal hívei az őszinteséget látják az általuk kedvelt jelölt viszonylagosan gyenge pontjának. A választók szerint Márki-Zay fő erénye az, hogy Európa-párti.

A kutatásban a válaszadóknak tíz tulajdonsággal kapcsolatban kellett megmondaniuk, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire tartják jellemzőnek azt Orbán Viktorra, illetve a baloldal miniszterelnök-jelöltjére (1 – egyáltalán nem jellemző, 5 – teljes mértékben jellemző). 

Az összes megkérdezett szerint Orbán Viktor legjobb tulajdonsága az, hogy hazafi és nemzetközileg elismert, mindkettőre 3,4 pontot kapott. A válaszadók szerint a legkevésbé az őszinteség jellemző rá, és az, hogy Európa-párti lenne (3-3 pont), de a megbízhatóságra is csak egy tizeddel kapott jobb értékelést. A 24. hu felhívja a figyelmet arra, hogy látszólag kicsi a különbség az egyes jelzőknél elért pontszámok között, viszont a társadalom megosztottsága és a két szavazótábor nagyjából hasonló mérete miatt a 3-asnál lényegesen jobb osztályzatok már erősnek számítanak.

A lap idézi Závecz Tibort is, aki hangsúlyozta, hogy az ötfokú skálán történő értékeléseknél, ha az adatokat a teljes válaszadók körében értelmezzük, a +/- 0,4-es vagy annál nagyobb különbségek nevezhetők statisztikailag markánsnak. Vagyis az Európa-pártiság egyértelműen Márki Zay Péterre jellemző inkább (3,5 pontot kapott, míg a kormányfő 3-t), a hazafiság és a nemzetközi elismertség ugyanakkor Orbán Viktorra igaz inkább a választók szerint (3,4 pontjával szemben kihívója mindössze 2,9 és 2,6 pontot szerzett ezekben a kategóriákban). Az őszinteség és a megbízhatóság pedig nagyjából egyformán jellemző mindkettőjükre a válaszadók szerint, de az utóbbinál Orbán 0,3 pontos előnye közel van ahhoz, hogy a hibahatáron túli különbség legyen – emeli ki a lap. Megemlíti viszont azt is, hogy a kutatás épp az orosz-ukrán háború kitörését megelőző nap, február 23-án zárult. 

A 24. szerint a történtek változtathattak valamelyest a politikusok megítélésén (hiszen az Orbán-kormány például minden európai uniós szankciót támogatott), de érdemes látni azt is, hogy Orbán eleve egy olyan jelzőt, a nemzetközi elismertséget tekintve szerepelt kiemelkedően, amit kritikusai gyakran kétségbe vontak vele kapcsolatban, elsősorban az Európai Unióval folytatott vitái miatt. 

A jelek szerint azonban főként saját tábora külföldön is elismert vezetőnek gondolja a miniszterelnököt, miközben ilyen értékelést a politikában viszonylag új szereplőnek számító ellenzéki politikusként, mint amilyen Márki-Zay, nehezebb kivívni – teszi hozzá a lap.

A kutatásból az is kiderül, hogy a Fidesz-szavazók körében nem volt olyan tulajdonság, amelynél Orbán Viktort 4,3 pontnál rosszabbra értékelték volna.

A baloldali választók szerint az öt vizsgált tulajdonság közül az őszinteség jellemző a legkevésbé a miniszterelnökre, ebben a kategóriában 1,7 pontot ért csak el náluk, viszont a hazafiságát és a nemzetközi elismertségét 2,2 pontra értékelték. A fideszesektől is az őszinteségre kapta a legkevesebb pontot a miniszterelnök (4,3-at), a megbízhatóságra, a hazafiságra és a nemzetközi elismertségre pedig a legtöbbet (4,6-ot). Átlagos pontszáma a saját szavazói körében 4,5, míg az ellenzékieknél 1,98, a más listára szavazóknál 2,94, a pártnélkülieknél pedig 2,92 volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában