Ukrán válság

2022.03.02. 07:21

Kijevből jelentjük: kirámolták a hűtőt az oroszok (podcast)

Petneházy Gyula, a Kijevi Magyarok Egyesületének elnöke családjával ellentétben nem menekült el az ukrán főváros környékéről, hanem Kijev elővárosában tartózkodik. A VG Podcastnak azt mondta, ott nincsenek légvédelmi szirénák, de viszonylag jól működik az internet, és a helyiek a Viberen tartják a kapcsolatot, értesítik egymást. Ugyanakkor az ő környezetében óvóhelyet sem találni, a szomszédság a saját pincéjét tudja használni légitámadás esetén. A helyi civilek amennyire lehet, felkészültek: Molotov-koktélokat készítettek és tankcsapdákat csináltak.

Úgy véli, hogy hamarosan elérik a várost az orosz csapatok, az előrenyomulás azért lassult le, mert az ukrán hadsereg felrobbantotta a környező hidakat és utakat. Így csak kerülővel lehet elérni Kijevet. Szerinte hiába vannak komoly, modern fegyverei az oroszoknak, számtalan nagyon fiatal, illetve idős katonát küldtek az ukrajnai invázióra – mondta el a VG Podcastjában

Az Ukrajnában élő Petneházy szerint jól mutatja a harci morál alacsony szintjét, hogy egy vidéki, többgyermekes asszony kamráját kirámolták, friss élelmiszereket vittek el a támadók, de az asszonyt nem bántalmazták.

Petneházy Gyula szerint sokan maradtak Kijevben, egyelőre lehet élelmiszert is vásárolni, és ha nem is minden benzinkútnál, de még üzemanyagot is lehet tankolni.

Címkék#podcast

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában