Járvány

2022.03.13. 19:04

Franciaországban az idősek felvehetik a negyedik oltást

Franciaországban a koronavírus-elleni oltás negyedik adagját hétfőtől kérhetik azok a nyolcvan éven felettiek, akik több mint három hónappal ezelőtt kapták meg a harmadik adagot. Ugyanekkor az előzetesen bejelentett menetrend szerint a tömegközlekedési járműveket és az egészségügyi intézményeket kivéve, mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés, és a kormány felfüggeszti az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét.

Jean Castex miniszterelnök a Le Parisien című napilap honlapján megjelent interjúban jelentette be, hogy a negyedik adag felvételét lehetővé teszi a kormány a kora vagy egészségi állapota miatt veszélyeztetett embereknek, s nekik a maszkviselést továbbra is ajánlja zárt helyeken vagy tömegben.


Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban megállt a napi esetszám csökkenése, a kormány nem kíván változtatni a korlátozásokat érintő eredeti menetrenden, azaz a maszkviselési kötelezettség feloldásán és az oltottsági igazolás kötelező bemutatásának felfüggesztésén.


"A (Macron államfő által a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos szakmai kérdések megválaszolására életre hívott) tudományos tanács úgy véli, hogy a napi esetszám emelkedését az omikron variáns BA2 alvariánsa okozza. Fertőzőbb, mint az eredeti omikron, de nem tűnik veszélyesebbnek" - mondta a lapnak a kormányfő, kiemelve, hogy egyre csökken a nyomás az egészségügy ellátórendszeren.


A javulás a kórházakban és a magas átoltottságunk ösztönöz minket a korlátozások feloldására - hangsúlyozta a miniszterelnök, elismerve ugyanakkor, hogy a feloldásokhoz eredetileg meghatározott feltételek még nem mindegyike valósult  meg.


A kormány eredetileg akkor kívánta feloldani a korlátozásokat, amikor a súlyos betegek száma 1500 alá csökken. Ez a szám vasárnap még 1800 volt. A kórházi ápolásra szorulók száma (20 ezer) és az intenzív ágyakon fekvők száma azonban több mint hat hete folyamatosan csökken.


A naponta regisztrált új fertőzöttek száma az elmúlt hét napban 63 ezer volt, míg az azt megelőző hét napban csak 52 ezer.


Az oltásra jogosultak csaknem 98 százaléka vette fel az oltás első és második adagját, amely a teljes társadalom nyolcvan százalékának felel meg, s 65 százalék már a harmadik adagon is túl van.  


A miniszterelnök közölte, hogy a kormány mostantól "a legveszélyeztetettebbek figyelemmel kísérésére" koncentrál. Ezért megnyitja a koronavírus elleni oltás negyedik adagjának felvételét a nyolcvan éven felettiek számára, akik fokozatosan veszítik el immunitásukat a fertőzéssel szemben.


Hétfőtől a három oltással érvényes oltottsági igazolást már nem kötelező felmutatni az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken. Az egészségügyi intézményekben, azaz a kórházakban és az idősotthonokban a védettségi igazolás (oltási dokumentum vagy negatív teszt) bemutatása azonban érvényben marad. Maszkot pedig kizárólag az egészségügyi intézményekben és a tömegközlekedési járműveken kell még viselni.


Február vége óta a maszkot már csak olyan helyeken kellett viselni, ahol az oltottsági igazolás bemutatása nem volt kötelező (oktatási intézmények, üzletek, munkahelyek, hivatalok, bíróságok). Ezeken a helyeken hétfőtől a működtetők és a tulajdonosok dönthetik el, hogy kérik-e a maszkviselést. Az éttermekben, a sportlétesítményekben és a kulturális intézményekben (színház, mozi, múzeum) már két hete megszűnt a maszkviselési kötelezettség.

Borítókép: illusztráció
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában