Riasztó adatok

2022.03.22. 10:33

Felülreprezentáltak a migránsok a szexuális bűncselekmények elkövetői között Finnországban

Finnország lakosságának mindössze 7 százalékát teszik ki az illegális bevándorlók, mégis ez a kis csoport felelős a szexuális bűncselekmények 38 százalékáért egy most nyilvánosságra került tanulmány szerint. A belügyminiszter szerint van még tennivalója a kormánynak az integráció terén.

Egy nemrégiben közzétett finn tanulmányból kiderül, hogy a nemi erőszak és a gyermekekkel kapcsolatos szexuális bűncselekmények esetében 2020-ban az első generációs bevándorlók rendkívül felülreprezentáltak voltak. A tanulmány riasztó megállapításai hasonlóak a svéd kormány által néhány hete közzétett jelentés adataihoz, amely szerint az első generációs bevándorlók közel háromszor nagyobb valószínűséggel voltak nemi erőszak gyanúsítottjai, mint a svéd szülőkkel rendelkező, svéd anyanyelvű állampolgárok – írja a V4NA.

A finn kormány megbízásából a Finn Ifjúságkutató Hálózat és a Helsinki Egyetem Kriminológiai és Jogpolitikai Intézete által készített tanulmány szerint a külföldi születésűek annak ellenére, hogy Finnország lakosságának kevesebb mint 7 százalékát teszik ki, 2020-ban az ország nemi erőszakkal gyanúsítottjainak közel 38 százalékát adták.

A tanulmány nem tartalmazza a második vagy harmadik generációs bevándorló hátterű személyek arányát, ők egyszerűen „finnként” szerepelnek a statisztikákban, amennyiben az országban születnek.

Bár a bevándorlók már évek óta sok országban felülreprezentáltak a bűnügyi statisztikákban, ez a legújabb kormányzati tanulmány azt mutatja, hogy a szexuális bűncselekmények számában a külföldi születésűek aránya Finnországban tovább nőtt.

Egy másik statisztika szerint a gyermekek elleni szexuális visszaéléssel gyanúsítottak között a külföldi születésűek aránya még drámaibb mértékben emelkedett az elmúlt években, mint a felnőttek elleni nemi erőszakos bűncselekmények esetében, és 2019-ben elérte a 24 százalékot.

 

Összességében a 2011 és 2020 közötti vizsgált időszakban átlagosan a nemi erőszakkal gyanúsítottak 27 százaléka volt külföldi születésű, míg a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléssel gyanúsítottak 15 százaléka volt bevándorló. A tanulmány szerzői azt is megjegyezték, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolására leginkább a fiatal bevándorló férfiak voltak hajlamosak, az elkövetők jelentős része pedig 18 év alatti volt.

A 2020-ban nemi erőszakkal gyanúsítottak 20,3 százaléka a közel-keleti országokból, 1,4 százalék Észak-Afrikából származott, míg az esetek 6,4 százalékában a származási ország ismeretlen volt a hatóságok számára.

A külföldön született szexuális bűnelkövetők nemzetiségének, származási régiójának és kultúrájának jelentőségét minimalizálni próbálva a kutatók leírták, hogy egyetlen tényező sem indokolja a szexuális bűncselekmények gyakoriságát, mivel olyan problémák, mint a gyenge problémamegoldó képesség, az impulzivitás, az érzelmek szabályozásával kapcsolatos problémák és a gyenge önértékelés meglehetősen gyakorinak bizonyultak a feltételezett elkövetők körében.

 

A kutatók azt is kiemelték, hogy a migránsok szexuális bűncselekményekben való felülreprezentáltsága nem magyarázható önmagában a társadalmi különbségekkel.

Ahhoz, hogy hatékonyan meg tudjuk előzni a szexuális bűncselekményeket, meg kell értenünk a bűncselekményeket elkövetőkkel kapcsolatos kockázati tényezőket és viselkedési mintákat

– mondta Teemu Vauhkonen, a Kriminológiai és Jogpolitikai Intézet kutatója.

 

A riasztó adatok fényében Maria Ohisalo finn belügyminiszter elismerte, hogy az integrációs politikával kapcsolatban egyértelműen vannak problémák, amelyeket kezelni kell, és hozzátette, hogy a most közzétett statisztikák nagyon aggasztóak.

Ezek nagyon aggasztó adatok. Minden bizonnyal arról van szó, hogy az ide érkező emberek nem értették meg, hogy Finnországban tiszteletben kell tartani az emberi jogokat és az emberek integritását. Igen, van tennivaló a kormányzat részéről.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában