Letartóztatások

2022.03.16. 07:30

A parlamentig érnek az orosz kémbotrány szálai Szlovákiában (videó)

A hadsereg ezredese, egy újságíró és a szlovák titkosszolgálat munkatársa is érintett lehet egy a héten nyilvánosságra került szlovákiai kémkedési ügyben. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) és a szlovák katonai elhárítás közös nyomozására azt követően kapott sajtónyilvánosságot, hogy a NAKA illetékesei hétfőn előállítottak több szlovák állampolgárt, akik a gyanú szerint együttműködhettek az orosz titkosszolgálatokkal.

Bár a nyomozás hónapok óta tartott, az első előállításokra és vádemelésekre csak március közepén került sor. Hamran István, Szlovákia magyar származású rendőrfőkapitánya elmondta, a hatóságok összesen négy személyt állítottak elő, közülük kettő ellen emeltek vádat: kémkedés és csúszópénzek elfogadása miatt – írja a Magyar Nemzet

Egyikük az a Bohus Garbár, aki korábban az erősen oroszbarát, az orosz-ukrán háború kitörését követően a szlovák kormány által betiltott Hlavné Správy hírportál munkatársa volt. Egyelőre úgy tűnik, ő lehet az ügy egyik kulcsfigurája. 

Garbár, aki azóta beismerő vallomást tett, a gyanú szerint legalább tavaly április óta dolgozhatott az oroszoknak. 

A szlovák hatóságok szerint több tízezer eurót tehetett zsebre az orosz összekötőinek átjátszott információkért cserébe, ráadásul alapos a gyanú, hogy másokat is beszervezhetett. Garbár mellett vádat emeltek a szlovák hadsereg ezredese, a szlovák katonai akadémia korábbi rektorhelyettese ellen is. Őt azzal gyanúsítják, hogy 2013 óta folyamatosan szivárogtatott érzékeny katonai információkat Oroszországnak. Pavol Bucka előzetes letartóztatását már kezdeményezték az illetékes bíróságon.

A botrányt tovább súlyosbítja, hogy szálai egészen a szlovák parlamentig vezetnek. 

Előállítottak ugyanis egy Jozef M. nevű férfit, akiről kiderült, korábban egy parlamenti képviselő asszisztense volt. Úgy tudni, M. volt Garbár egyik forrása, de azt egyelőre nem közölték, hogy a férfinak jelenleg milyen kapcsolata lehet a szlovák parlamenttel vagy, hogy meddig dolgozott asszisztensként a törvényhozásban. Kissé komikus, de a hatóságok kiderítették M.-ről, hogy kényes adatokat nem szolgáltatott ki Garbárnak és rajta keresztül az oroszoknak, 

ugyanis különböző hivatali szervek általában titkosítatlan éves jelentéseiből szerezte információit.

 A kémügy negyedik érintettje a korrupciós botrányok által tépázott szlovák titkosszolgálat (SIS) korábbi munkatársa, Bohuš M. Ő is Garbár beszervezettje volt, bár munkaviszonya tavaly év végén megszűnt a szolgálatnál. 

A szlovák sajtóhoz eljutott egy tavaly nyáron, a nyomozás során készült rejtett kamerás felvétel, amelyen Garbár és az orosz nagykövetség egyik alkalmazottja, Szergej Szolomaszov találkozása látható. 

A videó tanúsága alapján Garbárnak az volt a feladata, hogy olyan pénzszűkében lévő embereket találjon, akik némi kenőpénz fejében hajlandók titkos információkat szolgáltatni rajta keresztül az oroszoknak. A felvételen Szolomaszov arról beszél, mesélt „moszkvai barátainak” Garbárról, aki egy „jó fiú, sok baráttal”. „Moszkva tehát úgy döntött, hogy Garbárból vadászt csinálnak” – mondja. 

Szolomaszov két ötszázeurós bankjegyet nyom a férfi kezébe, azzal, hogy az egyiket tegye el, a másikból pedig „keressen barátokat“. 

Az újságíró a beszélgetés végén megemlíti azt is, szívesen megpróbálna az aktuális védelmi miniszter, Jaroslav Naď bizalmába férkőzni, amelyet az orosz összekötő visszautasít, mondván túl veszélyes lenne, próbálkozzon inkább valamelyik helyettesénél.

Hogy hol érhetnek véget az orosz kémbotrány szálai egyelőre nem tudni. Nem derült még ki például, ki az a parlamenti képviselő, akinek asszisztense együttműködhetett Garbárral, sőt azt sem tudni, mindez mikor történhetett.

 Ha a hatóságok feltételezése helytálló és Garbárt valóban csak tavaly tavasszal szervezték be, az azt jelentené, hogy parlamenti informátorának hivatalos munkaadója valószínűleg még ma is ott ül a szlovák törvényhozásban.

A szlovák kormány hétfőn este három orosz diplomatát 72 órás határidővel kiutasított az országból. Az orosz külügyminisztérium már jelezte, nem marad válaszlépés nélkül az akció, de, hogy pontosan milyen retorziókra számíthat Szlovákia, egyelőre nem tudni. Oroszország pozsonyi nagykövete, Igor Bratcsikov keddi Twitter-bejegyzésében a Bibliát idézve csak annyit írt: „Sem testvéred, sem barátod ellen ne koholj soha semmi hazugságot”.

Borítókép: Hamran István, Szlovákia magyar származású rendőrfőkapitánya / Magyar Nemzet / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában