"Én nem értek a joghoz"

2022.02.06. 19:14

Márki-Zay eddig azt hitte, lehet népszavazást tartani az Alaptörvény módosításáról, fiatalok világosították fel

Ilyen az, amikor egy miniszterelnök-jelölt felkészült.

Mint ismert, Márki-Zay Péter népszavazásra bocsátaná az ellenzék által vizionált új alkotmányt. „Nagyon gyorsan szükségünk van egy jogállami, új alkotmányra, amelyet népszavazáson kell megerősíteni” – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki szerint minimalista alkotmányra van szükség – emlékeztet cikkében a Mandiner.hu.

Ezen a héten a Mozaik Kör szervezésében vett részt egy beszélgetésen Márki-Zay Péter, ahol újra felmerült az Alaptörvény és a népszavazás kapcsolata. A baloldalt vezető politikus úgy gondolja, a népszavazás ma is teljesen legitim dolog. „A fideszes rendszerben is van népszavazás, csak valamiért soha nem engedte a Fidesz, hogy legyen. Kopasz emberek bemennek a választási irodára, és kizavarnak onnan mindenkit, akit nem akarnak, hogy beadhasson egy vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezést” – fogalmazott sarkosan Márki-Zay.

Erre a diskurzusban vezető joghallgatók feldobták a kérdést: népszavazás arról, hogy legyen-e új Alaptörvény, „ez már önmagában is törvénysértő”. „Ez legitim. Ez a Fidesz rendszerében is legitim” – érkezett a válasz.

Ezt követően a diákok helyretették Márki-Zayt,

hogy az Alaptörvény alkotására, módosítására irányuló kérdések kizárólag az Országgyűlés hatáskörébe tartoznak. Ezt az Alaptörvény 8. cikke tisztázza is: „Nem lehet országos népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről”. Az egyik hallgató kifejtette: úgy érzi, hogy az ellenzék alárendeli a legalitást, a legitimitásnak. 

„Nem. Van a jelenlegi törvény betűje, és van az alkotmányosság szelleme. Bennünket az alkotmányosság szelleme kell vezéreljen. A betű alapján Orbán Viktor simán alkotmányba iktathatja, hogy 130 év múlva legyen a következő választás. Ki az a normális ember, aki ezt elfogadná?” – válaszolt Márki-Zay. A diákok elmondták, hogy kicsit zavarodottak, mivel joghallgatóként a második héten beleverték a fejükbe az alkotmányozás szabályait, ezért kicsit elképzelhetetlen számunkra, hogy hogy lehet ezt megcsinálni.

„Ennyi előnyötök van nektek velem szemben. Én nem értek a joghoz – mondta erre Márki-Zay.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg, a kérdéses rész a 37. perctől kezdődik:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában