Ukrán válság

2022.02.28. 14:27

Kijev bejelentette, hogy kérvényezi a teljes jogú EU-tagságot

Az Európai Bizottság hétfői közlése szerint már az EU-tagjelölti státus megszerzésének is világos folyamata van. A brüsszeli testület ezzel arra reagált, hogy ukrán vezető politikusok azonnali EU-tagságot követelnek az országnak. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megszólalt az ügyben: szerinte a blokkban jelenleg nincs egységes támogatottsága az ukrán EU-tagságnak.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn a Twitteren jelentette be, hogy Ukrajna kérvényezi a teljes jogú EU-tagságot, mégpedig egy különleges eljárás keretében. A hírt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette. Mint azt Smihal a mikroblogon írta, 

Ukrajna rég bizonyította, hogy szerves része az európai közösségnek. Itt az ideje, hogy mindezt papírra vessük.

Egyúttal megköszönte az európai partnereknek, hogy támogatják az országot, s gyors döntéseket hoznak.

Az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján is előkerült a "gyorsított" ukrán EU-tagság ügye: mint azt a bizottság vezető szóvivője jelezte,

már a tagjelölti státusz megszerzésének is világos folyamata van.

Utalt Ursula von der Leyen friss interjújára is, amelyben az elnöknő kijelentette, hogy szívesen látná Ukrajnát a blokkban. – Az elnök az említett interjúban nem mondott semmit arról, hogy el lehetne térni a bővítési folyamattól – szögezte le a bizottsági szóvivő.

 

Jelezte azt is, hogy a csatlakozási tárgyalások megindításáról szóló döntés nem az Európai Bizottság, hanem a tagállamokat tömörítő Tanács hatáskörébe tartozik, a bizottságnak így nincs tudomása arról, hogy Kijev hivatalosan kérvényezte volna a gyorsított felvételt a blokkba. (Az EU bővítési folyamatát a tagállamok illetékes minisztereit tömörítő Általános Ügyek Tanácsa felügyeli: itt nemcsak a tagjelöltség, de a jelölt eredményeinek értékelése is egyhangúsághoz van kötve - a szerk.)

 

Charles Michel: Nincs egyetértés a kérdésben

 

Ezzel kapcsolatosan az EU vezető szervét, az Európai Tanácsot elnöklő Charles Michel is megszólalt hétfőn. Mint azt az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint mondta, az ukrán EU-tagság kérdése régóta terítéken van az EU-ban. – A bővítéssel kapcsolatban eltérő vélemények vannak a tagállamok között, azok eltérő érzékenységgel állnak a kérdéshez – szögezte le az elnök.

A BFM francia tévécsatornának később megerősítette, hogy hajlandó

vitára bocsátani a bővítési kérdést a tagállamok között. 

Uniós források szerint erre az országvezetők márciusi brüsszeli csúcstalálkozóján kerülhet sor. 

 

Társulási megállapodás

Ukrajna jelenleg az EU keleti partnerségének része, a társulási megállapodása az unióval 2017-ben lépett hatályba. Utóbbi értelmében Kijev és az EU törekszenek a politikai és gazdasági kapcsolatok folyamatos megerősítésére. Ugyancsak 2017-ben a felek döntöttek a vízumliberalizációról, tehát az ukrán állampolgárok bármely 180 napos időszakban legfeljebb kilencven napra vízummentesen utazhatnak az EU-ba. A hivatalosan tagjelölti státusszal bíró, az unióval hosszú évek óta tárgyaló államok közé jelenleg Albánia, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Törökország tartoznak. A bővítési folyamatban a tagállamokat tömörítő Tanács felkéri az Európai Bizottságot, hogy értékelje a jelentkező országot: a bizottsági jelentés alapján később az EU-országok döntenek egyhangúlag a jelöltségről. A bizottsági értékelés időtartama normál esetben megközelítőleg egy év. 

Borítókép: Az Európai Bizottság brüsszeli épülete az ukrán zászló színeiben (Forrás: Twitter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában