Konfliktus

2022.01.13. 22:37

Rakétákat lőttek ki az amerikai nagykövetség ellen Bagdadban

Rakéta-sorozatvetőkből lőtték csütörtökön az amerikai nagykövetséget Bagdadban, egy iraki gyermek és egy nő megsebesült – közölte az iraki hadsereg.

A közlemény nem említett sok részletet az esti támadással kapcsolatban, mindössze annyit tárt fel, hogy a rakéták egyike egy iskolába csapódott be. Azt sem tudni, hogy a nő és a gyermek az iskolában tartózkodott-e.

Az iraki hadsereg egy külön közleményben tudatta a Reuters globális hírügynökséggel, hogy két-három rakétát lőhettek ki a nagykövetség ellen, és legalább két lövedéket sikerült megsemmisítenie a diplomáciai képviselet rakétaelhárító rendszerének.

Az utóbbi években tucatnyi és az idei év elején is már több támadást hajtottak végre amerikai csapatok által használt támaszpontok és diplomáciai létesítmények ellen Irakban és Szíriában is. A háttérben az Irán támogatását élvező milíciákat sejtik. Az eddigi támadások alig okoztak károkat.

Az idén az incidensek hulláma Kászim Szulejmáni halálának második évfordulóján kezdődött. Az Egyesült Államok 2020. január 3-án dróntámadással likvidálta Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységének vezetőjét Bagdadban. A támadásban az Irán támogatását élvező Népi Mozgósítási Erők nevű, iraki síita milícia egyik vezetője, Abu Mahdi al-Muhandisz is meghalt. Irán már akkor megfogadta, hogy bosszút fog állni.

Teherán a Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős alakulatán, illetve az iszlám köztársasághoz fűződő milíciákon keresztül bír jelentős befolyással az iraki és a szíriai viszonyokra.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában