Nagy segítség

2022.01.08. 12:30

Négyhavi pluszfizetést kapnak a fiatalok

Korábban sosem látott mértékű fizetésemelkedést tapasztalhatnak a 25 év alatti fiatalok. A februárban érkező munkabér érdemi emelkedése minden 25 évnél fiatalabb munkavállalót érint, mivel a kormány januártól elengedi a személyi jövedelemadót. Az intézkedés legalább 22,5 százalékos nettó keresetnövekedéssel jár, ám a minimálbérek emelkedése miatt a kézhez kapott fizetés közel felével is nőhet.

Eddig példa nélküli fizetésemelést hoz ez az év a fiatalok számára annak köszönhetően, hogy a 25 év alatti munkavállalóknak januártól a kormány elengedi a személyi jövedelemadót. Az intézkedés mintegy 275-300 ezer fiatalt érint. Az adómentesség óriási segítséget jelent a pályakezdőknek, valamint azoknak a fiataloknak is, akik közép- és felsőfokú tanulmányaik mellett vállalnak munkát - írja a Magyar Nemzet

A 25 évnél fiatalabb munkavállalók a januári munkavégzésükért legalább 22,5 százalékkal több pénzt kapnak kézhez a decemberi keresetükhöz képest akkor is, ha bruttó bérük nem változik. Ha minimálbért vagy garantált bérminimumot kap az érintett, összesen 46 százalékkal lesz több a januári nettó bére a decemberinél. 

Más munkáltatói bérintézkedéssel pedig átlagosan 30-40 százalékkal nőhet a bruttó 300-400 ezerért dolgozó fiatalok nettó fizetése is. Sokakat érint a 25 év alattiak közül a minimálbér és a garantált bérminimum. A minimálbér összegéért dolgozó fiatalok legalább 46 százalékos nettó fizetésemelést tapasztalhatnak, vagyis a decemberi munkabérük közel másfélszeresét keresik meg januártól ugyanannyi munkával. Fontos, hogy a 25 év alattiaknak – beleértve a részmunkaidőben dolgozókat és a diákmunkásokat – is a garantált bérminimumot kell megfizetni, ha az állás betöltésének feltétele a középfokú végzettség.

A 25 év alattiak között jóval magasabb a kisebb összegű minimálbérért dolgozók aránya a tapasztaltabb munkavállalókhoz képest. Idén a kötelező legkisebb bér bruttó 200 ezer forint, nettó összege pedig 133 ezer forintra emelkedett a tavalyi 111 320 forintról. A személyi jövedelemadó elengedése azt jelenti, hogy az érintettek bruttó bérének 15 százalékát nem vonja el az állam.

Így egy minimálbérért foglalkoztatott fiatal a legkisebb munkabér közel nettó 22 ezer forintos emelkedése mellett további 30 ezer forinttal kap kézhez többet. 

Összesen tehát a minimálbérért foglalkoztatott 25 év alattiak januári nettó fizetése legalább 52 ezer forinttal haladja meg az egy hónappal korábbit. Ekkora béremelkedés még a tapasztalt, magas fizetésért dolgozó munkavállalóknál is ritkaság.

A minimálbéres fiatalok keresete nemcsak arányaiban példátlan: a havi 52 ezer forinttal magasabb nettó fizetés egy magas beosztásban dolgozó, bruttó félmillió forintot elérő alkalmazottnál is tíz százalék körüli bérfelzárkózást jelentene.

A kötelező legkisebb munkabér emelésével és a kormány fiatalokat támogató intézkedésével közel négyhavi bérrel lesz magasabb az éves bevétele az érintettnek a tavalyi éves összeghez képest. 

A munkaerőhiány és az életkori sajátosságok miatt ráadásul a munkáltatók nagyobb része már alapvetően fizetésemelésre készül idén.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021 harmadik negyedévében átlagosan 274,2 ezer 15 és 24 év közötti fiatal dolgozott rész- vagy teljes munkaidőben. A 15 és 19 évesek elhanyagolható része, hat százaléka volt hivatalosan foglalkoztatott, amely a tanulmányok és a szülői támogatás miatt elsősorban zsebpénz-kiegészítést jelent. A 20 és 24 éves korosztályban ugyanakkor már más a helyzet: a frissdiplomások vagy az érettségizett, szakképzett fiatalok életkezdéséhez óriási segítség az érzékelhető, érdemi bérnövekedés.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában