Liget Budapest projekt

2022.01.22. 19:52

Karácsony Gergely a Magyar Zene Házát támadja

Budapest főpolgármestere egyedül maradt a véleményével, hiszen még a baloldali médiumok is dicsérik az épületet.

A Magyar Zene Háza létrejötte „nem a kultúra, hanem a barbár erőszak jegyében történt. Erőszak a város legfontosabb közparkjával szemben. Erőszak a kivágott fákkal és azokkal a több mint százéves platánokkal szemben is, amelyeknek a vízellátását teheti tönkre az épület” – osztotta meg gondolatait Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

 

A főpolgármester szerint az épület „erőszak a jogállammal szemben, hiszen az összes korábban létező jogszabályt meghekkelve egy külön lex Városliget tette lehetővé a megépítését”. Továbbá Karácsony úgy gondolja, hogy a projektet a közvélemény nagy része végig ellenezte, az intézmény pedig „erőszak az adófizetőkkel szemben” is. Ugyanakkor Karácsony mégis arra buzdít, hogy „ha már megépült, akkor használjuk” a Magyar Zene Házát – írja a Magyar Nemzet.

 

– És ha Magyarországnak nem egy erőszakos és barbár, hanem ebben az értelemben vett kulturált kormánya lenne, akkor ennyi támogatással egy másik helyszínen talán egy sokkal szebb Zene Háza épülhetett volna – véli a főpolgármester, aki már hallja „a szirénhangokat, hogy milyen szép lett az épület, nem is olyan nagy baj, hogy vannak épületek a Városligetben”.

Feltűnően egyedül maradt a véleményével Karácsony, mivel  baloldalon szinte ő az egyetlen, aki még mindig támadja a Liget projektet. Ráadásul a nyitás közeledtével már a baloldali médiumok is elismerik, hogy a Magyar Zene Háza Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz.

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta,

az elmúlt évek során egyebek mellett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, a DK-s Oláh Lajos, az LMP-s Moldován László, valamint Bárdi Zsuzsanna erzsébetvárosi alpolgármester is a Városliget zöldterületeinek úgymond védelmére kelt, függetlenül attól, hogy a zöldfelületet a projekt nem csökkenti, sőt növeli.

A Liget projekt számos beruházásával együtt a Magyar Zene Háza is a folyton-folyvást a baloldali támadások kereszttüzébe került. Emlékezetes: amikor megkezdődtek a ház építési munkálatai, a zöldfelületek védelmében Karácsony Gergely, Zugló akkori polgármestere a ligetvédőkkel együtt az egész éjszakát a Városligetben töltötte, másnap reggel pedig a Párbeszéd feljelentést tett hivatali hatalommal való visszaélés miatt.

Karácsony azonban főpolgármesterként is a Liget-projekt teljes megvalósulását igyekszik megakadályozni azáltal, hogy az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megépítését blokkolja.

A Magyar Zene Házának elkészültével azonban megtörni látszik a jég, a baloldali sajtóban ugyanis több olyan cikk látott napvilágot, amelyben kifejezetten méltatják az intézményt. A HVG írása szerint

a Magyar Zene Háza remek lett, sőt valóban olyan légies és varázslatos, mint amit a látványtervek ígértek. Véleményük szerint ezért aligha túlzás azt állítani, hogy az intézmény Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz.

A HVG-hez hasonlóan pedig a 444.hu is beismerte, hogy „a Magyar Zene Háza tényleg szép lett, és úgy tűnik, nem sebezte halálra a Városligetet”.

Borítóképünkön Karácsony Gergely. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában