Migráció

2021.12.11. 09:52

Varga Judit: az Ab megerősítette a kormány bevándorláspolitikáját

Az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányértelmezése előremutató és megerősítette a kormány bevándorláspolitikáját - mondta az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szombat reggel.

Varga Judit közölte: az Ab szerint Magyarországnak joga van megvédeni a határait, a magyaroknak joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni.

Az Ab döntése előremutató, mivel figyelemmel van arra, hogy a menekültügy, a bevándorlás jelenlegi, békeidőben született uniós szabályozása nem tud a valóság új kihívásaira, a gyökeresen megváltozott migrációs helyzetre reagálni - fejtette ki. Az államnak viszont kötelessége megvédeni az országot és az ott élő embereket.

Ha pedig valami nem működik és sürgősen meg kell oldani, akkor szükség van egyedi megoldásokra - fogalmazott. Például a visszautasított menedékkérők kétharmada az uniós tagállamokban marad, tehát a valóságban nem működik a visszaküldés rendszere - mondta a miniszter.

Azt mondja ki az Alkotmánybíróság pénteki ítélete nagyon bölcsen, hogy ameddig a végrehajtás nem érvényesül hiánytalanul, addig, ha nem kizárólagos uniós hatáskörről van szó, akkor a tagállam tud saját jogszabályt alkotni, tud egyedi megoldásokat alkalmazni, mint ahogyan a magyar kormány is tette a tranzitzónák vagy például a határzár esetében.

Az uniós és tagállami közös hatáskörök, illetve a nemzeti hatáskörök viszonyában felmerülő problémák megoldásához alkotmányos párbeszédre van szükség a tagállami alkotmánybíróságok és az uniós intézmények között. Ezek a konfliktusok "csak hosszú és alapos alkotmányjogi párbeszéddel oldhatók fel" - jegyezte meg Varga Judit.

Az új európai szabályozás kidolgozása folyamatosan napirenden van - tette hozzá.

Az Ab pénteken közzétett döntésében kimondta, hogy Magyarország jogosult a hiányos, nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az EU intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket.

Az Ab ugyanakkor leszögezte: nem vizsgálhatta azt, hogy konkrét esetben hiányos-e a közös hatáskörgyakorlás érvényesülése, továbbá hangsúlyozta azt is, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az uniós bíróság ítéletének felülvizsgálatára, valamint ebben az ügyben az uniós jog elsőbbségét sem vizsgálta.

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter fordult az Európai Unió Bírósága egy menekültügyben hozott ítéletével kapcsolatban az Ab-hoz az alaptörvény értelmezését kérve.

Borítóképünkön Varga Judit igazságügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában