Figyelmeztetés

2021.12.26. 15:00

Éjjel ismét várható ónos eső

Mindenhol elsőfokúra mérsékelték vagy visszavonták a riasztásokat, de éjjel és hétfőn ismét többfelé várható ónos eső, így ismét több járásra kiadhatja a legmagasabb fokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az MTI-hez vasárnap kora délután eljuttatott veszélyjelzésében az OMSZ felhívta a figyelmet, hogy az átmeneti szünet után a déli országrészben éjjel és hétfőn ismét jelentős mennyiségű ónos eső hullhat.

Kifejtették: késő estig átmenetileg gyengül, több helyen megszűnik a vegyes csapadék. Késő estétől dél, délnyugat felől újabb csapadékrendszer érkezik, amely hétfőn elsősorban az ország délkeleti felét/harmadát érintheti, s ebből újabb, több milliméter ónos eső várható – kiemelten a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli, délkeleti felén.

Hétfő estétől kelet, északkelet felé helyeződik a csapadék súlypontja, de hogy ez a csapadékrendszer merre terjeszkedik, még bizonytalan.

Az ónos eső veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést hétfőre. Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, továbbá Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.

Vasárnap estig főként a Dél-Dunántúlon helyenként gyenge havazás, hószállingózás még előfordulhat, ebből számottevő hóréteg a legtöbb helyen nem alakul ki, csupán néhol lehet  maximum 1-2 centiméter hó. A késő estétől érkező újabb csapadékzóna az ország északi, északnyugati részén ismét hozhat havazást. A várható friss hó általában maximum 5 centiméternyi lehet, de lokálisan ennél több is hullhat.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken, ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak – fűzte hozzá.

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni – írta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában