Incidens

2021.12.11. 11:36

Egy csoport migráns a határzár ellenére bejutott Lengyelországba

Egy 28 migránsból álló csoportnak a határzár ellenére átmenetileg sikerült bejutnia Fehéroroszországból Lengyelországba, de elfogták és visszatoloncolták őket - közölte a lengyel határőrség egyik szóvivője szombaton.

Az incidens pénteken késő este történt a Podlasiei vajdaságbeli Czeremcha közelében. A fehérorosz biztonsági erők elvakították és kővel dobálták a lengyel határőröket. A lengyel hatóságok összesen 41 határátlépési kísérletet regisztráltak a fehérorosz határszakaszon az elmúlt 24 órában.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális migránsok ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. Csak Litvánia több mint négyezer menedékkérőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztráltnak. A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, és újra és újra megpróbálnak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

Eközben lengyel értesülések szerint pénteken újabb repülőjárat indult vissza Minszkből Irakba több mint négyszáz migránssal a fedélzetén.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határt védő szögesdrótkerítés fehérorosz oldalán, az előtérben lengyel katona a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. november 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában