Ilyen az ellenzéki egység

2021.12.29. 07:28

A Momentum elnöke szivárogtathatta ki a baloldal belső közvélemény-kutatását

Donáth Anna Momentum-elnök után Jakab Péter is egyre nyíltabban, látványosabban bírálja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét. A Jobbik elnöke a napokban kicsit önfejű, kicsit erőszakos, kompromisszumképtelen emberként jellemezte Márki-Zay Pétert. Mindeközben a Kontra.hu arról írt, hogy Donáth szivárogtathatta ki azt a közvélemény-kutatást, amely szerint a kormánypártok fölényesen vezetnek a Márki-Zay vezette baloldal előtt.

Üres szlogennek bizonyult Márki-Zay Péter minapi diadalittas bejelentése, hogy a baloldali összefogás Egységben Magyarországért néven indul a választáson. Mindenekelőtt ezt ő maga cáfolta azzal, hogy árulókat kezdett emlegetni saját szövetségesei között - mutat rá a Magyar Nemzet cikke

Noha valamennyi közvélemény-kutatás szerint lejtmenetbe került az általa vezetett összefogás, 

Hódmezővásárhely polgármestere kijelentette: aki az ő lecseréléséről beszél, az „a Fidesz beépített árulója”.

Ugyancsak cáfolja a baloldal egységét, hogy az utóbbi időben Jakab Péter is egyre nyíltabban, látványosabban bírálja saját közös miniszterelnök-jelöltjüket. A Jobbik elnöke nemrég úgy jellemezte Márki-Zayt, hogy „egy olyan ember benyomását kaptam, aki kicsit talán önfejű, kicsit erőszakos, és nem kész a kompromisszumra”. – Pártelnökként úgy vélem, hogy az ellenzéket az tudja igazán összefogni, aki végletekig kompromisszumkész. Ha valaki azt gondolja, hogy karikás ostort csattogtatva egybe tudja tartani ezt a sokszínű tábort, az előbb-utóbb szétzavarja a gyülekezetet – fogalmazott Jakab, aki korábban csípős megjegyzést tett Márki-Zay elhíresült „csak felfelé” szlogenjére is. „Mi nem felfelé nézünk, hanem előre. Így kisebb az esélye annak, hogy elbukunk, nagyobb annak, hogy célba érünk” – írta közösségi oldalán a Jobbik elnöke. 

Ismert: a baloldal miniszterelnök-jelöltjét elsőként a Momentum új elnöke, a Fekete-Győr Andrást váltó Donáth Anna bírálta nyilvánosan. 

„Az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. Egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat” 

– jelentette ki Donáth. Kifogásolta azt is, hogy Márki-Zay „rengeteg populista üzenettel operál”, és a Fidesz szókészletével és ellenségképeivel hadakozik. „A Momentum nem fog asszisztálni ahhoz, hogy a kampány gerincét olyan téma adja, amivel nem tud azonosulni, és szembemegy azzal, amit eddig a szavazóinknak ígértünk” – szegült nyíltan szembe saját miniszterelnök-jelöltjükkel Donáth Anna. 

Mindeközben a Kontra.hu arról írt, hogy 

Donáth szivárogtathatta ki azt a közvélemény-kutatást, amely szerint a kormánypártok fölényesen vezetnek a Márki-Zay vezette baloldal előtt és amit nem más, mint a Soros-blogként emlegetett 444.hu hozott le. 

A számok kijózanítóak voltak: a felmérés szerint négy hónappal a választás előtt a Fidesz–KDNP 14 százalékkal, 46-32 százalékra vezet az ellenzék előtt, ráadásul kilenc százalékkal többen vannak a kormány maradását akarók, mint a kormányváltáspártiak (52-43 százalék).  A Kontra.hu felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás egyik készítője a Jobbikhoz közel álló 21 Kutatóközpont  volt, amelynek igazgatójával, Róna Dániellel baráti kapcsolatot ápol Donáth. A portál információi szerint a Momentum elnökének ugyanakkor a 444.hu munkatársaival is hasonló a viszonya, még sörözni is szoktak együtt. 

Végül, de nem utolsó sorban: az ATV-nek adott, hétfő esti évértékelő interjújában 

Gyurcsány Ferenc meg sem említette Márki-Zay Péter nevét. 

A DK elnöke az idei évet úgy összegezte, hogy „az előválasztás folyamatából a DK megerősödve került ki: mi adjuk a legtöbb jelöltet az ellenzéki összefogásnak, Dobrev Klára pedig minden képzeletet felülmúlóan jól szerepelt a miniszterelnök-jelölti előválasztáson”.

Borítókép: Donáth Anna, a Momentum elnöke egy korábbi ellenzéki demonstráción, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában