voksolás

2021.11.15. 11:30

Új korrupcióellenes párt vezet a bulgáriai parlamenti választásokon

Egy néhány hete újonnan alapított centrista, korrupcióellenes mozgalom, a Folytatjuk a Változást vezet a vasárnap megrendezett bulgáriai parlamenti választásokon a hétfő reggel közölt részeredmények szerint.

A választási bizottság adatai szerint a Folytatjuk a Változást 26 százalékon áll a voksok 42 százalékos feldolgozottsága mellett. Második helyen, 21 százalék körül Bojko Boriszov volt miniszterelnök Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép pártja áll.

A választási részvétel nem érte el a 40 százalékot a részeredmények szerint.

Az áprilisi és a júliusi sikertelen választások után ez már a harmadik kísérlet volt idén a 240 törvényhozó megválasztására. Az áprilisi „rendes” parlamenti választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania. A júliusi előrehozott választásokon a 2020 februárjában alakult Van Ilyen Nép párt szerezte meg a legtöbb, 65 mandátumot, kevéssel megelőzve a 63 képviselői helyhez jutó, kisebbségben kormányzó GERB pártot. Miután a széttöredezett pártstruktúrát eredményező választásokat követően három próbálkozás után sem sikerült kormányt alakítani, új választásokat kellett kiírni.

„Mi leszünk az első számú erő a parlamentben, többséget fogunk szerezni, Bulgáriának hagyományos koalíciós kormánya lesz” – fogadkozott Kirill Petkov ügyvezető miniszter, a Folytatjuk a Változást egyik alapítója újságírók előtt a részeredmények ismertetése után. Hozzátette, nyitottak a tárgyalásokra minden olyan párttal, amely részt vett a Bojko Boriszov kormánya elleni tavalyi tiltakozásokban.

A hivatalos végeredményre akár még napokat is várni kell.

A vasárnap esti exit poll adatai szerint várhatóan még további öt párt jut be a parlamentbe: a törökök és muszlimok Mozgalom a Jogokért és Szabadságért pártja, a Bolgár Szocialista Párt, a Van Ilyen Nép, a Demokratikus Bulgária nevű, Európa-barát zöld párt és a jobboldali Újjászületés párt.

Az ország történetében most első alkalommal tartottak egyszerre elnök- és parlamenti választásokat. Az államfői posztra a legnagyobb esélye a hivatalban lévő Rumen Radevnek van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában