Energiapolitika

2021.11.23. 16:01

Tovább szankcionálja az Egyesült Államok az Északi Áramlat-2-t

Az Egyesült Államok további szankciókat rendelt el az Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban – jelentette be hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A külügyi tárca amerikai kongresszusnak megküldött jelentése szerint egy Oroszországhoz köthető céget, a Transadriát és a vállalat Marlin nevű hajóját sújtják büntetőintézkedésekkel.

[eadvert]

A Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat eddig nyolc személyt és tizenhét hajót helyezett szankciós listára az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország kikerülésével, a Balti-tenger alatt Németországba szállító vezetékrendszer projektjével összefüggésben.

– Miközben az amerikai kormányzat továbbra is ellenzi az Északi Áramlat-2-t, a többi között büntetőintézkedések útján, folytatjuk az együttműködést Németországgal és más szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy csökkentsük a vezetékrendszer jelentette kockázatokat Ukrajna, illetve a NATO és az EU tagállamai számára – hangsúlyozta Blinken.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok mellett Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha üzembe helyeznék az új vezetékpárt.

A többi között attól tartanak, hogy Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban.

November 16-án ráadásul ideiglenesen felfüggesztették az Északi Áramlat-2 üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást Németországban arra hivatkozva, hogy az új vezetékpár németországi szakaszát üzemeltető vállalat csak akkor kaphatja meg a szállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha megfelel a német jognak.

Az évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpáréval azonos – szállítási kapacitású új vezetékpár révén Oroszország elvileg kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelheti az Európának szánt gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában