Ország-világ

2021.11.09. 11:09

Több fontos megállapodás jött létre Magyarország és a Seychelle Köztársaság között (videó)

Megállapodást kötöttek az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, valamint arról, hogy szakemberek képzésével segítik a szigetek kábítószer-ellenes küzdelmét.

Több területen is fontos megállapodások jöttek létre Magyarország és a Seychelle Köztársaság között, amelyek hozzájárulnak majd az indiai-óceáni szigetállam biztonságához és stabilitásához – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Victoriában, Sylvestre Radegonde külügy- és turisztikai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A közlemény szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy ő az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tesz az Afrika partjaitól keletre fekvő országban, ami jelzi az együttműködés fejlesztésének fontosságát.

Kiemelte: a Seychelle Köztársaság fontos szerepet tölt be a tengeri biztonság és a kelet-afrikai stabilitás területén, amivel „gyakorlatilag Európát is védi”. Mint mondta,

a kalózkodás és a drogcsempészet elleni fellépés jelentősen hozzájárul a térség biztonságához, márpedig „minél nagyobb a biztonság, annál kevesebben fognak úgy dönteni, hogy útnak indulnak Európa felé”.

Magyarország ezért támogatja, hogy az Európai Unió megerősítse az Atalanta elnevezésű kalózellenes tengeri műveletét, illetve további anyagi támogatást nyújtson a Seychelle-szigetek terheinek enyhítése érdekében, például az igazságügyi rendszer területén – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A felek megállapodtak arról, hogy egy magyar cég kiberbiztonsági központot hoz létre az országban az Eximbank 17 millió dolláros hitelkeretének segítségével. Megegyezés született a Seychelle Köztársaság egészségügyi kapacitásbővítésének támogatásáról is, azáltal, hogy a már meglévő, évi tíz helyet biztosító felsőoktatási ösztöndíj programon felül orvosokat fognak képezni a budapesti Semmelweis Egyetemen. Emellett Magyarország drogprevenciós szakemberek, egészségügyi dolgozók, orvosok és pszichológusok képzésével fogja segíteni a Seychelle-szigetek kábítószer-ellenes küzdelmét, már idén decembertől kezdve – tájékoztatott a miniszter.

Rámutatott ennek kapcsán, hogy az illegális drogcsempészet egyre súlyosabb globális kihívást jelent, ráadásul az utóbbi időben megváltoztak a csempészútvonalak a legfrissebb afganisztáni fejlemények miatt.

Elmondta, hogy a

Seychelle Köztársaság biztonságosnak számít, miután lakossága 80 százalékát már beoltották a koronavírus ellen, így megállapodást kötöttek az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről is. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak majd a turistaparadicsomnak számító országba, függetlenül attól, hogy milyen vakcinát kaptak.

Sylvestre Radegonde köszönetet mondott a képzési programok felajánlásáért, aláhúzva, hogy Magyarország oktatási téren kiválóan teljesít. Hozzátette, hogy a találkozón megvitatták a turisztikai együttműködés további fejlesztésének lehetőségeit, illetve egyebek mellett szó volt a kiberbiztonságról, a mezőgazdaságról, a beruházásokról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában