Eredményes az akció

2021.11.23. 07:04

Oltási akcióhét: hatalmas az érdeklődés

Ezen a héten az oltási program keretében 101 oltóponton előzetes regisztráció nélkül kérheti bárki a vakcinát. Már az első napon sokan éltek ezzel a lehetőséggel.

A tömött sorok ellenére türelmes várakozók, kedves ápolók, készséges katonák és gyorsan zajló oltakozás – ez volt tapasztalható a Péterfy Sándor utcai kórházban az oltási akcióhét első napján. Az erzsébetvárosi oltóponton az idősek mellett fiatalok is megjelentek.

– Kellemeset csalódtam, először féltem attól, hogy túl sokat kell várnom a harmadik oltásra, végül szerencsére hamar megkaptam a vakcinát – mesélte a Magyar Nemzetnek egy fiatal hölgy, akit az első két Sinopharm-vakcina után Modernával oltottak be. Egy idős, hatvan év körüli férfi elsősorban az ápolónők figyelmességét emelte ki, akik készséggel válaszoltak minden kérdésére. – Pedig tudom, néha elviselhetetlen alak vagyok – tette hozzá önkritikusan.

Akiket csak megkérdeztek, egyöntetűen azt mondták,

elsősorban azért döntöttek amellett, hogy az akcióhét első napján vegyék fel az oltást, mivel így nem kell bíbelődniük az előzetes bejelentkezéssel.

– Nekem fontos volt, hogy ne kelljen regisztrálni, mert így nem kell külön időpontot kijelölni arra, hogy mikor érek rá oltakozni. Eddig kétszer regisztráltam a harmadik vakcina felvételére, de mindig közbejött valami – mondja a középkorú nő, aki egy Janssent követően kapott Sinopharm-oltóanyagot.

A megszólalók többsége jó ötletnek tartja, hogy a kormány oltási akcióhetet indított, még azok is, akik kritikusan állnak a kabinet politikájához.

A harmadik, megerősítő oltás felvételére készülőknek a belépéskor kétszer is megmérték a testhőmérsékletét az egészségügyi szolgálatot ellátó katonák, majd szolgálatkészen eligazították a megjelenteket a kijelölt oltópontra – a vakcinafelvételtől függően –, ahol egy űrlapot kellett kitölteni. A nyomtatványt ezután a betegfelvételi ablaknál az ápolónak kellett bemutatni, hogy a rendszerben rögzített név alapján szólítsák az illetőt az oltás felvételére.

A bejelentkezés és maga az oltakozás nagyobb fennakadás nélkül zajlott, öt-tíz perces várakozás után már hozzá is lehetett jutni a megerősítő oltáshoz. Az egész procedúra mindösszesen alig húsz-harminc percet vett igénybe.

Nemcsak Budapesten volt ez a helyzet. A Dehír riportja szerint az oltási akcióhéten Debrecenben megnégyszerezték az oltóhelyek számát: a Bethlen utcai rendelőben negyven oltóponton várták az embereket, a Járóbeteg Szakellátási Központban is sokan éltek a lehetőséggel. A békéscsabai kórház régi főbejárata előtt hétfő reggel, délelőtt hosszú, egészen a buszmegállóig tartó sor alakult ki – számolt be a Beol.hu. Ennek ellenére

minden zökkenőmentesen haladt, a munkát polgárőrök és katonák is segítették, sőt a várakozókat a vöröskeresztesek meleg teával kínálták. A várakozók többsége a harmadik vakcinára érkezett, ugyanakkor voltak olyanok is, akik éltek a lehetőséggel, hogy most, az oltási akcióhét részeként regisztráció nélkül kérhetik az elsőt is.

„A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház oltópontján reggel nem volt tumultus vagy éppen óriási sorok egyik oltópontnál sem, mindenhol szervezetten haladt az oltakozás” – írta a Feol.hu. Körmenden már az első napon nagy volt az igény az oltóponton a vakcinák iránt. Reggel hétkor a kezdésre több százan gyűltek össze a kórház előtt, fennakadás mégsem volt, az oltás folyamatosan zajlott egész nap – számolt be a Vaol.hu.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában