Cenzúra

2021.11.10. 13:44

Kongóban betiltottak két dalt, amely bírálja Tshisekedi elnököt

A Kongói Demokratikus Köztársaságban betiltottak két dalt, amely bírálja Felix Tshisekedi elnököt és a hatalmon lévő réteget – adta hírül szerdán az AFP francia hírügynökség.

A kongói cenzúrabizottság döntése szerint tilos Kongó egész területén sugározni az MPR együttes Nini tosali té (Amit elmulasztottunk megtenni) című számát, továbbá Bob Elvis Lettre a Ya Tshitshi (Levél Tshisinek) című dalát. A bizottság határozatát az igazságügyi minisztérium megküldte az összes kongói rádió-, és televízióállomás vezetőjének.

A tiltást azzal indokolták, hogy a szerzők és az előadók elmulasztották előzetesen engedélyeztetni a műveiket, márpedig az „elengedhetetlenül szükséges”.

Az MPR dalának szövege szerint

„Boldogságot ígértek, miután Mobutu (az előző – diktátor – elnök) távozott,

de csak azt látjuk, hogy semmi se változott...”

Bob Elvis művében – a jelenlegi elnök Tshisi becenevű, néhai apjához írt levelében – egyebek közt arról rappel, hogy

„Amióta elmentél, Félix fiad lett az elnök,

a honatyák mindegyike nagyon feledékeny ülnök (...

...) csak rezsimet cseréltünk, nem pedig szisztémát,

a dalomnak ez a helyzet adott komisz témát”.

Az ügyben megszólalt a kongói kormány is. Patrick Muyaya szóvivő Twitter-üzenetben tudatta, hogy „minden állampolgár szabadon kinyilváníthatja véleményét a törvényes kereteken belül”.

A Mediacongo.net című helyi internetes portál információi szerint a cenzúrabizottság várhatóan visszavonja a két dalra vonatkozó tiltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában