különleges étrend is készült

2021.11.06. 18:02

Jövőre 56 milliárd forinttal több jut közétkeztetésre, mint 2010-ben

Jövőre 56 milliárd forinttal több jut közétkeztetésre, mint 2010-ben: a kormány 2022-ben 87 milliárd forintot fordít a gyerekek ingyenes és kedvezményes étkeztetésére – jelentette be Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton, Felcsúton.

Sölch Gellért a X. OKÉS Országos Közétkeztetési és Szakácsverseny díjátadóján hangsúlyozta:

a kormány megalkotta a speciális étrendi szabályokat a közétkeztetés számára, hogy a speciális és diétás igényű gyerekeket is biztonságosan el tudják látni ételekkel.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy talán a közétkeztetés változásának, az iskolagyümölcs és -zöldség, az iskolatej programnak, valamint az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének is köszönhető, hogy hazánk a húsfogyasztást tekintve az uniós átlaghoz viszonyítva négy helyet javítva negyedik helyen áll, halfogyasztásban ötödik, a tejtermékek fogyasztásában pedig második az unióban.

Sölch Gellért megjegyezte, hogy

kiemelt cél a hazai alapanyagok közétkeztetésbe juttatása is, ezért jövőre a hazai élelmiszerek arányát 60 százalékra emelik, míg egy évvel később ez 80 százalék lesz.

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a versenyre több mint húsz csapat nevezett, a döntőben hét csapat mérte össze tudását. A versenyzőknek adagonként 450 forintból kellett ételsort összeállítaniuk és kötelező volt bármilyen bio minősítésű alapanyagot, 20 százalékos bio tejfölt és bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegyes terméket az ételkészítés során felhasználniuk.

A Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tankonyháján rendezett verseny témája a fenntartható jövő volt, így az edények, tányérok és az evőeszközök is lebomló anyagokból készültek.

A verseny győztese a gyermekzsűri szerint a Keszi Konyha (Horváth Erika és Reinhardt Tiborné) lett. A szakmai zsűri döntése értelmében a szakácsverseny harmadik helyezettje a Beszt-A-Team (Besztercán János és Aschenbrenner Attila) lett, második helyen végzett az Escobar csapat (Herczku Attila és Sas Norbert), míg a győztes a Hegylakók – Lifestyle Hotel Mátra csapata (Fodor Szabolcs és Simon András).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában